Loading...

Brojevi

Prateći i izučavajući ljudsko ponašanje kroz prizmu konstanti, varijabli i vjerovatnoće, uvijek ćemo doći do egzaktnih rezultata o samoj čovjekovoj prirodi. Kako ? Oslanjajući se sa brojeve, jer oni nikada ne griješe.

***

Ako biste, u sasvim normalnoj svakodnevnici, odradili socijalni eksperiment, polazeći samo od dva neopipljiva elementa (konstanta i varijabla) i na kraju dobili kao rezultat vjerovatnoću dogadjaja koju bi ti ispitanici dali, dobili biste konačnu istinitost. Istinitost o njihovoj prirodi, modusu operandi, navikama i sl. 

Primjer: Nakon trećeg izvršenog krivičnog djela krađe, osoba je finalno optužena. Nadređeni je tek tada reagovao i optuženom je samo postavio jedno pitanje: Zašto si to uradio ?

Na iznenađenje nadređenog, svjesna dokaza, posljedica i kazne, osoba je negirala sam čin i ostala dosljedna tom stavu. 

Zašto je tako postupila ? Zašto nije priznala krivicu i obezbjedila sebi čin pomilovanja? Zato što su brojevi upravo tako rekli...

Razložimo osobu na konstante i varijable: U prošlosti je imala problema sa zakonom, prekršaji su bili konstante koje su postale elementi ličnosti, varijable su davale šansu da voljno izvrši manipulaciju konstantama (jer je nadređeni tri puta dopustio krađu njegovih dobara), ali osoba to nije uradila zato što je sklona narcisoidnom ponašanju, stoga nije marila za strah i posljedice djela. 

Zato, vjerovatnoća da će osoba upravo ovako postupiti iznosi 50%. Kristalno dualan rezultat, iako je poslodavac očekivao u većem procentu priznanje i pokajanje. Zašto? Zato što nije odmerio glavne elemente. 

P(A)=|A| / |Ω| -> Vjerovatnoća događaja gdje je A broj povoljnih ishoda , a Ω ukupan broj mogućih ishoda. Dobismo vrijednost 1/2 , prebaciviši u procente dobismo finih 50%. 

Uspjesmo da povežemo čovjekovo ponašanje, oslanjajući se na matematiku...divno? 

Osvrćući se i na glavni motiv knjige "Ljudsko i Animalno" -apsolutistička moć- dobićemo isti rezultat predikcije ljudskog ponašanja, jer sve je dualno... 

Tako je, brojevi nikada ne griješe. Matematika i filozofija su uistinu govor univerzuma, besprekorno lijepe i strahovito istinite... 

***

Baci pogled na sopstveno tijelo, tu ti leži Fibonačijev niz 

 

Zerina Bogućanin, 10/02/2021, 09:51