Reklamni
baner

Reklamni
baner

Kulturna subota do

Kulturna subota do "grada Ilirije"

Budva

  09:00, 05.11.2016

Nakon osam uspješno organizovanih izleta, Culture Corner tim i Nevladino udruženje Kutak vas pozivaju na poslednju Kulturnu subotu u 2016. godini, 5. novembra, i to do našeg tzv. "grada Ilira" (Stari grad Budva). Raduje nas što već imamo zainteresovane koji su se prijavili za izlet i željno iščekuju program:

09:00h - Polazak grupe ispred City hotela u Podgorici. Slijedi vožnja do Crmničke regije koja je od davnina poznata po uzgoju vinove loze i proizvodnji domaće rakije i crnog vina "Vranac" i "Kratošije", vrhunskog kvaliteta.

10:00h - U ovoj regiji ćemo posjetiti selo Donji Brčeli i crkvu koja je sagrađena na temeljima crkve Sv. Nikole kao dio manastira kojeg je podigla u XV vijeku Jelena Balšić. Kako se vjeruje, tu je stolovao a kasnije ubijen i sahranjen Šćepan Mali, koji je vladao Crnom Gorom od 1767. do 1773. godine. Nešto visočije su smješteni Gornji Brčeli u čijem središtu je početkom XVIII vijeka vladika Danilo osnovao Manastir Gornji Brčeli kao svoju zimsku rezidenciju, u narodu poznatu pod imenom "Manastir Petrovića". Danas je tu smješten ženski manastir sa konacima i posjeduje zbirku ikona pravljenih od strane sljedbenika škole ikonopisa Svete Gore.

11:00h – Nakon obilaska manastira, u Donjim Brčelima ćemo posjetiti vinariju "Kopitović" i konobu "Sojak", staru preko 300 godina, koja je služila za proizvodnju i skladištenje vina i rakije. U sklopu porodične kuće je napravljen degustacioni restoran u autentičnom stilu. Tu se posjetiocima pruža prilika da degustiraju domaće vino i rakiju. Ukoliko ste zainteresovani. degustacija vina obuhvata 1dcl vina po cijeni od 1,50 eura. U ponudi su dvije vrste crnog vina - Šćepan Mali Barique i Sojak i bijelo vino Tre Sorelle Barique.

12:15h – polazak za Petrovac, gradsko naselje u opštini Budva, koje se prvi put pominje u "Ljetopisu popa Dukljanina" iz XII vijeka pod imenom Lastva. Iznad današnjeg pristaništa u Petrovcu u XVi vijeku Mlečani su sagradili tvrđavu, po kojoj je čitavo mjesto dobilo naziv Kastel Lastva, koje je narod zvao Kastio. U tvrđavi je bio smješten stalni mletački garnizon. Uz tvrđavu Mlečići su sagradili i Lazaret, sanitarnu zgradu koja je uglavnom služila kao karantin, za smještaj bolesnika za vrijeme epidemija. Od tih građevina ostale su samo zidine. Iskoristićemo slobodno vrijeme u uživamo u ovom prepoznatljivom pejzažu Petrovca.

14:15h – polazak za jedno od najstarijih naselja na Jadranu, prema istorijskim izvorima poznato prije više od dvije i po hiljade godina, kao ''grad Ilirije''. U Starom gradu Budva ćemo obići Muzej grada koji je smješten u zgradi s početka XIX vijeka. Ima stalne postavke arheološke i etnografske zbirke, a u prizemlju muzeja je lapidarijum sa vrijednim primjerima kamene plastike. Etnografske zbirka sadrži predmete iz ovog kraja od XVIII do početka XX vijeka. Arheološka zbirka ima više od 1.200, a etnološka zbirka 450 predmeta. U pitanju je fakultativna aktivnost. Svi zainteresovani mogu iskoristiti popust na cijenu ulaznice za grupu koja iznosi 1,5 eura. Osim muzeja, posjetićemo i Spomen dom posvećen piscu i političaru Stefanu Mitrovom Ljubiši koji se nalazi u prizemlju kuće u kojoj je rođen u Starom gradu. Otvorena je stalna postavka sa knjigama, pismima, novinskim tekstovima i dokumentima vezanim za njegov život i rad. Ulaz je slobodan.

18:00h – povratak za Podgoricu.

Cijena za Kulturnu subotu: 10 EUR (ne uključuje fakultativne aktivnosti - cijenu degustacije vina i cijenu ulaznice za Muzej grada Budva). Prijave do petka, 4. novembra. Za sve informacije pišite nam na mail: nvokutak@gmail.com ili u inbox na našoj zvaničnoj Facebook stranici: FB stranica Culture Cornera

Novac koji preostane nakon plaćanja troškova prevoza, kao što je to bio slučaj i sa prethodnim izletom, iskoristićemo za pomoć u organizaciji koncerta krajem ili početkom naredne godine, o čemu će javnost biti naknadno obaviještena.

Fotografija, izvor: Moja Crna Gora

  • Vladimir

    January 25, 10:34 pm

    Stanujem u PG,kako bih volio biti sa vama za svaki ovakav izlet. Svako vam dobro želim.

  • Culture Corner tim

    January 25, 10:38 pm

    Dragi Vladimire, dobro nam došli. Ovdje objavljujemo sve programe izleta a možete nas pratiti i ns Facebooku. Hvala na podršci. Puno pozdrava od našeg tima!

Vrijedi pogledati

Rezultat projekta Kultura Crne Gore na klik (Glavni Grad Podgorica) i Klik za kulturu (Telenor Fondacija)