Reklamni
baner

Reklamni
baner

Izložba slika i ikona

Izložba slika i ikona "Marka K. Gregovića – 150 godina od rođenja (1867–2017)"

  20:00, 18.03.2018

Do utorka, 20. februara, u Spomen domu "Crvena komuna" u Petrovcu, biće otvorena izložba slika i ikona Marka Gregovića – 150 godina od rođenja (1867–2017), slikara po kome petrovačka galerija nosi ime.

Izložba je postavljena u sva tri galerijska prostora Spomen doma „Crvena komuna“ u Petrovcu na Moru (JU Muzeji i galerije Budve), sadrži oko 40 radova, i može se pogledati u terminu od 8h do 20h svakog radnog dana, a vikendom od 16h do 20h.

Izložba je upriličena krajem novembra prošle godine, u okviru svečane proslave Dana opštine Budva i obilježavanja 30 godina postojanja i rada Spomen doma„Crvena komuna“ (1987–2017), i da ju je otvorio predsjednik Opštine Budva, Dragan Krapović.

Izložbu je do sada pogledao veliki broj posjetilaca, uglavnom mještana, kojima je interesovanje pobudilo upravo to što se u njihovom gradu, nakon više decenija (tačnije od 1996) ponovo priređuje samostalna izložba opusa jednog od prvih akademski školovanih slikara sa naših prostora, Marka Krstovog Gregovića (1867–1941), Paštrovića iz Kastelastve, današnjeg Petrovca. Posjetioci imaju prilku da, tokom trajanja ove izložbe, u dvije sale pogledaju postavke ikona iz budvanskih i paštrovskih crkava i manastira, dok je u trećoj sali izloženo, pored ostalog, najreprezentativnije poznato Gregovićevo dopojasno portretno slikarstvo, među kojima se ističe čuveni portret mitropolita Visariona Ljubiše, rodom iz ovog kraja, ministra prosvjete i crkvenih djela u Knjaževini Crnoj Gori. Osim portreta, u ovoj sali se mogu pogledati i istorijske kompozicije, kao i ženski akt, vjerovatno jedan od najstarijih u crnogorskoj modernoj umjetnosti.

Izložbu prati reprezentativan i bogato opremljen katalog, većeg formata i obima, sa stručnim tekstom Dragane Ivanović, istoričarke umjetnosti iz Budve, muzejske savjetnice, koja se dosad više puta stručno bavila stvaralaštvom Marka Krstovog Gregovića. U cilju dodatnog ilustrovanja Gregovićevog života, u katalogu je objavljen I zapis o njemu iz rukopisa o znamenitim Paštrovićima XIX i XX vijeka, koji je sredinom prošlog stoljeća sastavio ugledni Petrovčanin Niko Lukin Perazić.

Organizatori izložbe, u ime Spomen doma „Crvena komuna“, su kustosi mr Milijana Istijanović i Dušan Medin, dok je postavku koncipirao mr Dragan Mijač Brile.

Nema komentara za ovaj događaj

Vrijedi pogledati

Rezultat projekta Kultura Crne Gore na klik (Glavni Grad Podgorica) i Klik za kulturu (Telenor Fondacija)