Loading...

Najava programa XXXVIII festivala „Grad teatar“ za četvrtak, 11. jul

Scena između crkava

U četvrtak, 11. jula, na sceni Između crkava u 21 h, biće izvedena predstava „Ježeva kućica" nastala prema tekstu Branka Ćopića, u režiji Miroljuba Mijatovića. Predstava je produkcija Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice, a predviđena je za uzrast 5+.

 Hasan Džafić objasnio je zašto se autorska i izvođačka ekipa Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, predvođena rukovodiocem Dječije, omladinske i lutkarske scene, gospodinom Miroljubom Mijatovićem, zauzela da na temelju ove basne napravi pozorišnu predstavu za djecu u žanru mjuzikla; “Ježeva kućica Branka Ćopića je, pouzdano se može reći, najznamenitija, vjerovatno i najljepša basna našega podneblja. Besprijekorno je komponovana (ima odmjeren uvod, zaplet, kulminaciju i rasplet), sa precizno kontrapunktiranim likovima koji djelaju u uzornoj šemi međusobnih odnosa. Uz sve to, basna je napisana u stihovima, dakle slikovita je, ritmična, melodična; povrh svega, obogaćena prepoznatljivim ćopićevskim rimama i humorom. Recimo na kraju, ali nipošto kao najmanje važno, da ova basna, kao i sve basne svijeta, sadrži implicitne i eksplicitne poruke i pouke, uz napomenu da ih ovdje, doista, ima napretek. Jasno je, dakle, da je Ježeva kućica, kao takva forma i struktura, idealna za dramatizaciju, ne samo za pozorište nego i za druge medije: film i muzička djela naprimjer, što je u praksi nebrojeno puta i dokazano…

…Zbog svega ovoga, a, naravno, i zbog neupitnih estetskih postignuća ove predstave, preporučujemo je ne samo mladoj nego i „odrasloj“ teatarskoj publici”.

Miroljub Mijatović je, pored režije, bio zadužen i za dramatizaciju , Abidin Čolaković za muziku i korepeticiju predstave, scenografiju potpisuje Mensur Begičević, kostimografiju i kreaciju maski Ena Begičević Čeliković, dok je za jezičku adaptaciju i lekturu predstave zadužena Merima Handanović.

U predstavi igraju: Anđela Ilić, Lana Zablocki Džehverović, Ermina Nišić, Mirza Bajramović, Adem Smailhodžić i Abidin Čolaković.

Izvor: Grad teatar

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}