Loading...

Beransko kulturno ljeto 2024

Berane

Tradicionalna kulturna manifestacija „Beransko kulturno ljeto 2024“ koju u sinergiji organizuju JU Centar za kulturu Berane, Turistička organizacija Berane, JU Polimski muzej, Sportski centar Berane i opštinski Sekretarijat za kulturu, mlade i odnose sa NVO, pod pokroviteljstvom Opštine Berane, počinje prvog jula i trajaće do osmog avgusta 2024. godine.

Značajan  broj kulturnih i sportskih programa obilježiće ovu manifestaciju, koja već 45 godina ljeto u našem gradu boji različitim umjetničkim i sportskim sadržajima. Zbog aktuelne političke situacije u Beranama jedan broj programa (koncerata) nije moguće realizovati.  Ukoliko se  u međuvremenu stvore uslovi, moguće je da naknadno budu  organizovani i najavljeni.

Za 1.07.2024. godine, zakazane su polufinalne i finalne utakmice turnira “Dani fudbala Berane 2024“ na Stadionu malih sportova, u organizaciji Sportskog centra Berane. 

U Spomen kući vojvode Gavra Vukovića 2.07.2024. godine  u 20 h, biće otvorena izložba slika  zavičajnog akademskog slikara Raduna Marsenića –Marsa, u organiizaciji JU Centar za kulturu Berane.

Koncert gudačkog kvarteta „Konsonanca“, u čijem sastavu su vrsni  akademski umjetnici, zakazan je za 4. 07. 2024. godine u 20 h na sceni Centra za kulturu u Beranama.

Koncert dua „Arco“, biće održan 9.07.2024.godine u 20 h na sceni Centra za kulturu. Članovi dua su Nađa Dabetić koja svira kontrabas, master student na Univerzitetu u Novom Sadu i asistent u nastavi orkestra na Muzičkoj akademiji na Cetinju i Danilo Đokić diplomirani master  klavirista na Fakultetu umetnosti u Nišu.

Pozorišna predstava „Godinama u isto vreme“ - Pozorišta „Slavija“ iz Beograda, na sceni Centra za kulturu biće izvedena 8. jula 2024.godine u 20 h. U predstavi igraju Zlata Numanagić i Branko Đurić.

Bogat pozorišni dan u Centru za kulturu u Beranama, planiran je za 10. jul 2024. godine, kada će produkcija „Monikart“ iz Beograda u 11 h izvesti dječiju pozorišnu predstvau „Maštošumske pitalice“, mini mjuzikl za djecu uzrasta tri i više godina, a u večernjem terminu istog dana predstavu „Povratak otkačenih“-komediju (vodvilj) koja je zakazana za 20 h.  Tekst za obje predstave potpisuje  Slavica Ljujić,  a režiju   Monika Romić.

Izložba karikatura „Bićete nacrtani“- Gorana Šćekića, biće otvorena u Galeriji „Nikole i Uglješe Popovića“  11. jula u 20 h u organizaciji JU Polimski muzej.

Uspon na Bjelasicu „Upoznaj Bjelasicu“  planiran je za 14.07.2024. godine. Polazak je  u 8 h  ispred Opštine Berane, a  organizatori su  PSK „Vojo Maslovarić“ i Turistička organizcije Berane.

Solistički koncert Danina Adrovića biće održan u Centru za kulturu 17.07.2024. godine u 20 h. Organizator koncerta je Sekretarijat za kulturu, mlade i odnose sa NVO.

Promocija knjige „Priče moje majke“ autorke Dragice Dace Marković, u Galeriji „Nikola i Uglješa Popović“, biće upriličena 19.07.2024.godine u 20 h, u organizaciji JU Polimski muzej.

XIII Međunarodna umjetnička kolonija  u organizaciji Centra za kulturu , kada će slikari i vajari iz svijeta stvarati nova umjetnička djela , biće održana u periodu od 23. do 29. jula 2024. godine u predivnom prirodnom ambijentu u Kaludri.

Izložba slika sa XII Međunarodne umjetničke kolonije, biće otvorena u Spomen kući vojvode Gavra Vukovića 24. jula 2024. godine  u 20 h.

Pozorišna predstava „Dobrodošli u kabare“ u kojoj igraju legendarna Tanja Bošković i prvak Pozorišta na Terazijama Rade Marjanović donose  duh kabarea i nekih starih vremena  25. jula 2024.godine u 20 h u  Centru za kulturu, koji je i organizator ovog programa. 

Predavanje na temu „Diplomatija Crne Gore od Gavra Vukovića do savremenosti“, održaće jedan od najmlađih doktora nauka u Crnoj Gori, Beranac dr Zoran Dabetić, u Spomen kući vojvode Gavra Vukovića 26. jula 2024. godine u 20 h u organizaciji JU Centar za kulturu Berane.

Tradicionalna „Šlaufijada“ zakazana je za 27.07.2024. godine u 11 h u organizaciji Turističke organizacije Berane, koja je organizator i izložbe oldtajmera “Memorijal Dragan Arsović“ koja će se održati  u glavnoj ulici  28.07.2024. godine sa početkom u 10 h.

Promociju  novog broja časopisa za naučna, književna i društvena pitanja „Tokovi“, organizuje izdavač časopisa JU Centar za kulturu Berane, u Narodnoj biblioteci „Dr Radovan Lalić“ 30.07.2024. godine u 20 h.

U  Spomen kući vojvode Gavra Vukovića  8. avgusta 2024. godine u 20 h , biće otvorena izložba slika akademskih slikarki Marine i Mile Vešović, pod nazivom „Zajedno“ u organizaciji JU Polimski muzej.

O svim sadržajima i programima detaljnije ćemo izvještavati na našim društvenim mrežama, posredstvom Radio Berana i svih drugih štampanih i elektronskih medija.

Svi programi „Beranskog kulturnog ljeta 2024“ su besplatni za publiku, pa vas pozivamo da u skladu sa svojim afinitetima ispratite muzičke, likovne, književne, pozorišne i sportske  sadržaje ove tradicionalne kulturne manifestacije.

Izvor: Organizatori manifestacije „Beransko kulturno ljeto“ 2024.

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}