Loading...

"Potonja ura Njegoševa" u Moldaviji

Kišinjev

Kultna predstava “Potonja ura Njegoševa”, po tekstu Slobodana Tomovića, u režiji Blagote Erakovića, u kojoj ulogu Petra II Petrovića Njegoša tumači prvak Crnogorskog narodnog pozorišta Slobodan Marunović, biće izvedena večeras u zvaničnom programu XII Međunarodnog festivala-laboratorije kamernih pozorišta i predstava malih formi "Moldfest 2024" u Kišinjevu, Moldavija.

Večerašnje izvođenje će biti prvo u njenoj 37. godini kontinuiranog izvođenja od premijere u Crnogorskom narodnom pozorištu 19. maja 1988. godine.

Predstava prikazuje posljednje trenutke života pjesnika, filozofa, vladike i gospodara Crne Gore kroz njegovo dramatično suočavanje sa smrću te filozofskim propitivanjem o smrti, sudbini, bogu, ljubavi i smislu njegovog postojanja.

Vrsni poznavalac života i djela vladike Petra II Petrovića Njegoša, prof. dr Slobodan Tomović je na genijalan i autentičan način utkao tekst u ovo djelo i time ovjekovječio onu esenciju Njegoševe misli kojoj se i danas trebamo vraćati. S druge strane, jednako maestralno, redatelj Blagota Eraković je stvorio sjajno rediteljsko rješenje koje ni nakon tri i po decenije ne blijedi i ne prestaje da oduševljava domaću i svjetsku pozorišnu publiku.

Izvor: Crnogorsko narodno pozorište

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}