Loading...

Izložba „Ni sasvim ista, ni sasvim drugačija” ― svojevrsni omaž gostujućoj izložbi „Ispričat ću ti priču” (2016―2024) u Arheološkom muzeju u Zadru

Arheološki muzej

Na velikoj izložbi „Ni sasvim ista, ni sasvim drugačija” ― svojevrsni omaž gostujućoj izložbi „Ispričat ću ti priču” (2016―2024), koja će biti otvorena 26. 6. 2024. godine u 19:30 h u Arheološkom muzeju u Zadru, pored 20 muzeja iz Hrvatske, Slovenije, BiH, Srbije i Crne Gore, biti predstavljen i Muzej grada Budve (JU  Muzeji i galerije Budve) na ponos gradu Budvi, njegovoj drevnoj prošlosti i kulturnom nasljeđu. Saradnik na projektu i pisac dijela teksta koji se odnosi na Muzej grada Budve u pratećem katalogu je mr Lucija Đurašković, direktor JU Muzeji i galerije Budve.

Zašto izložba o izložbi?

Okosnicu izložbe „Ni sasvim ista, ni sasvim drugačijaˮ čini proširena postavka izložbe „Ispričat ću ti priču”, a uz pomoć plakata biće predstavljeni svi muzeji i gradovi domaćini u kojima je ona gostovala. Cilj je prikazati pogrebne običaje autohtonog stanovništva, te u kolikoj su se mjeri oni mijenjali za vrijeme rimske dominacije na prostoru velikih provincija Dalmacije, Panonije i Mezije.

Stoga će izložba „Ni sasvim ista, ni sasvim drugačija”, koju je osmislila i priredila Timka Alihodžić, arheolog u Arheološkom muzeju u Zadru i kustos izložbe, zasigurno biti podsticaj za buduću međumuzejsku internacionalnu saradnju u sklopu koje bi se razgovaralo o problemima s kojima se susreću istraživači nekropola na kojima se sahranjivalo autohtono i pridošlo stanovništvo u razdoblju od I vijeka prije Hrista do V vijeka poslije Hrista.

Izvor: JU Muzeji i galerije Budve

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}