Loading...

Radovi Marije Radusinović pred podgoričkom publikom

Kuslevova kuća

Izložba „Izvan Granice“ umjetnice Marije Radusinović biće otvorena 20. juna u 20 h, u Kuslevovoj kući. Izložbu će otvoriti direktorica JU Muzeji i galerije Podgorice, mr Ivana Ćupić. Za postavku izložbe je zadužen kustos Miloš Marjanović.

U uvodnom tekstu kataloga, istoričar umjetnosti Vuk Vuković je, između ostalog, zapisao:

„Marija Radusinović kao mlada umjetnica, prije svega zato što ostaje privržena slici i crtežu (primarnim likovnim medijumima u kojima se manifestuju osnovni likovni elementi, od linije ka boji), promišljenim problematizovanjem savremenosti i onoga što sistemski ostavlja kao biljeg na svima nama, zaslužuje svu pažnju crnogorske scene, koja se trenutno, zaista, polako vraća pitanju – sudbine i udesa čovjeka – njegove (od)bačenosti, konačnosti i smrtnosti, iz koje se ne može izvući, ali u kojoj prije svega može dublje i ontološkije ponirati u vlastiti fantazam koji se ne da ničim suspendirati. Zato je „umjetnost otpor: ona se opire smrti, robovanju, zloglasnosti, sramu“ (Žil Delez), što čini da umjetnik djeluje izvan granica“.

Likovna umjetnica, Marija Radusinović, rođena je 1997. godine u Podgorici. Fakultet likovnih umjetnosti i postdiplomske studije završila je 2020. na Cetinju, u slikarskoj klasi profesora Ratka Odalovića.

Trenutno je na magistarskim studijama pod mentorstvom mr Ratka Odalovića. Dobitnica je brojnih nagrada za najbolju sliku, grafiku i crtež (Poljska, Mađarska, Češka, BiH, CG), a i iza sebe ima više samostalnih i kolektivnih izložbi.

Članica je Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore od 2020. godine. Živi i stvara u Podgorici.

Izložba će trajati do 1. avgusta 2024. godine.

Izvor: JU Muzeji i galerije Podgorice

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}