Loading...

Izložba Narodnog muzeja u Azerbejdžanu

Nacionalni muzej tepiha Azerbejdžana

Izložba narodnih nošnji Crne Gore iz fondova Etnografskog muzeja pod nazivom "Ljepota različitosti", otvorena je sinoć u Nacionalnom muzeju tepiha Azerbejdžana u Bakuu.

Na izložbi su predstavljeni 17 kompleta svakodnevnih i svečanih muških i ženskih nošnji sa teritorije Crne Gore, pojedinačni odjevni elementi koji su se kombinovali sa tradicionalnim odijelom, a takođe i nakit i oružje kao neizostavan ukras kojim se dopunjavala i obogaćivala svaka nošnja.

Direktor Narodnog muzeja Crne Gore, Jakša Ćalasan, zahvalio se domaćinima na gostoprimstvu i šansi da se u Bakuu prikaže dio crnogorskog kulturnog nasljeđa i istakne multikulturalnost i multinacionalnost Crne Gore. On je naglasio da je prikazan samo dio bogatog nasleđa koji odražava raznolikost naše kulture.

Otvarajući izložbu, direktor Istorijskog muzeja Crne Gore, istoričar Filip Kuzman, kazao je da se na teritoriji Crne Gore susrijeće mnoštvo raznovrsnih nošnji, čiji se jedinstven estetski izraz, ispoljen kroz specifične forme, kolorit, ornamentiku, ukrase i detalje, javlja kao refleksija kulturnih, nacionalnih i vjerskih osobenosti naroda i etničkih zajednica nastanjenih na ovom prostoru.

- Već letimičan pogled na šarolikost prezentovanih nošnji, najslikovitije ukazuje na vitalnost i snagu kulturne heterogenosti Crne Gore. Svakako, prezentovanim primjercima nije moguće u potpunosti obuhvatiti i predočiti sveukupno bogatstvo tradicionalnog odijevanja naroda Crne Gore, ali je moguće doživjeti i donekle spoznati njihovu raznovrsnost, estetske vrijednosti i značenja - kazao je Kuzman i naglasio da su kultura i tradicija univerzalna spona koja povezuje duhovni i istorijski identitet svih naroda i kultura, spona koja spaja ljude i zemlje i čini da bolje razumijemo drugi i drukčiji svijet.

Promovisanje kulturnih vrijednosti, sa svim osobenostima, ali i sličnostima koje nalazimo kod drugih naroda i kultura, sigurno najbolji i najljepši način komunikacije među ljudima, a uzajamno uvažavanje tradicije preduslov da se otvaramo jedni prema drugima - zaključio je Kuzman.

Kustoskinja izložbe je etnološkinja Tatjana Rajković.

Rezultat saradnje dva nacionalna muzeja biće izložba Nacionalnog muzeja tepiha Azerbejdžana koja će se u julu organizovati na Cetinju. Pomoć pri organizaciji izložbe u Bakuu pružio je i crnogorski nacionalni avioprevoznik "Air Montenegro".

Izvor: Narodni muzej Crne Gore

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}