Loading...

15. Underhillfest

Podgorica

Petnaesti UnderhillFest – međunarodni festival dokumentarnog filma biće otvoren 12. juna 2024. godine na Košarkaškom terenu Dragan Ivanović u Njegoševom parku u Podgorici kada će biti prikazan film Mi nemamo drugu zemlju koji je režirao kolektiv izraelskih i palestinskih filmskih stvaralaca - Basel Adra, Hamdan Ballal, Yuval Abraham i Rachel Szor.

Film Mi nemamo drugu zemlju nagrađan je za najbolji dokumentarni film na ovogodišnjem 74. Berlinskom filmskom festivalu gdje je osvojio i nagradu publike.

Na 15. UnderhillFestu, koji će trajati od 12. do 20. juna, podgorička publika će u Njegoševom parku, Crnogorskoj kinoteci i u U CKZ Ribnica moći da pogleda 30 filmskih ostvarenja - najboljih u proteklih godinu dana. Filmski selektor je Vuk Perović. Dugometražni filmovi su kao i prethodnih godina podijeljeni u tri selekcije: međunarodnu, regionalnu i vantakmičarsku, a biće prikazani i kratki dokumentarni filmovi u selekciji 7 kratkih. U okviru 15. Underhillfesta biće održan i program U fokusu, koji UnderhillFest realizuje u saradnji sa Centrom za ženska prava. U CKZ Ribnica biće prikazan program posvećen muzičkim dokumentarcima. I ove godine biće realizovan Teen Docs, škola dokumentarnog filma za učenike i učenice srednjih škola.

Žiri 15. Underhillfesta za dugometražne  filmove biće rediteljka Ivana Todorović, producentkinja Sabina Krešić i reditelj Branislav Milatović. O nagradama u kategoriji kratki dokumentarni film odlučivaće glumac Mišo Obradović, reditelj Matija Jovanović i Milena Prelević, menadžerka u kulturi.

Na otvaranju UnderhillFesta biće održan koncert kultnog beogradskog sastava Lira Vega i nastup DJ-a Dejana Vučetića Vuče, a za zatvaranje festivala planiran je koncert grupe Who See.

Kompletni vizual ovogodišnjeg UnderhillFesta potpisuje dizajnerka Ana Matić.

Izvor: UnderhillFesta

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}