Loading...

Jun u KIC-u “Budo Tomović”

Kulturno - informativni centar "Budo Tomović"

Niz žanrovski raznovrsnih koncerata, filmskih projekcija, ali i književnih večeri, izložbi i predstava priredićemo i tokom juna. KIC „Budo Tomović” iznova će biti mjesto promocije aktuelnog umjetničkog stvaralaštva, domaćih i regionalnih umjetnika, ali i ansambala.

Muzički program KIC-a pružiće kao i do sada značajan doprinos kulturnoj ponudi, pa ćemo samim tim Praznik muzike 21. jun koji više od dvije decenije obilježavamo kroz organizaciju različitih muzičkih projekata, ove godine proslaviti koncertom grupe Modular bubnjara Srđana Ivanovića iz Pariza u čijem sastavu sviraju gitarista Manu Kođa, flautistkinja Ludivin Isambur i kontrabasista Mati Renjo.

Promocija mladih muzičara biće nastavljena kroz KIC-ov prepoznatljivi koncertni ciklus „Mladi talenti” u okviru kojeg će se 5. juna predstaviti pijanista Matija Molčanov, a 28. juna i sopran Kristina Perković koja će izvesti arije iz poznatih opera. Cjelovečernji koncert dua Ane Viparinove Krsmanović na harmonici i Eugena Prohaca na violončelu biće održan 14. juna, a na velikoj sceni KIC-a 26. juna premijerno će gostovati i podgorički fjužn džez trio Purple Grain.

Baletski odsjek Umjetničke škole za muziku i balet „Vasa Pavić” 3. juna prirediće tradicionalni godišnji koncert, a 24. juna KIC će biti domaćin i humanitarnog muzičko-zabavnog događaja.

Ljubitelji tradicionalnih igara ponovo će biti u prilici da uživaju u koncertu koji će povodom sedamdeset osam godina uspješnog postojanja i promocije crnogorske tradicije i kulture Folklorni ansambl „Budo Tomović” upriličiti 7. juna. Najavljujemo i da će Nevladino udruženje Montenegro Records 1. juna na platou ispred KIC-a organizovati treću „Gramofonijadu”.

Kostimografija kao neizostavan i važan dio putem kojeg filmski stvaraoci žele prenijeti svoje vizije na filmsko platno biće u fokusu revije „Kostimografija na filmu” od 3. do 5. juna. Različiti pristupi kad je riječ o kostimografiji biće predstavljeni kroz filmove „Sve o Evi” (1950), „Ana od hiljadu dana” (1969) i „Barry Lyndon” (1975).

Književni program KIC-a organizovaće 3. juna edukativnu radionicu „Učimo o šumama uz puha Đorđa i djevojčicu Taru” poznatog i višestruko nagrađivanog pisca za djecu Žarka Vučinića čiji je cilj povećanje svijesti djece i mladih o važnosti i zaštiti šuma.

Na repertoaru će biti i promocija novog književnog izdanja nagrađivanog savremenog bosansko - hercegovačkog pisca Edina Krehića „Koferaši”, sa kojim će se publika u Podgorici premijerno upoznati 5. juna.

Likovni program KIC-a nastaviće kroz svoj otvoren koncept sa prezentacijom raznovrsnog vizuelnog stvaralaštva, pa će 4. juna biti otvorena izložba fotografija Lidije Vukčević Vučurović „Putositnice”, a 11. juna i postavka radionice ženskog stripa WOMCOM.

Tribina „Podgoričke priče” i ovog mjeseca potvrdiće svoju neprocjenjivu vrijednost zahvaljujući kojoj se brojni posjetioci mogu upoznati sa životom i radom svih onih koji su umnogome doprinijeli prepoznatljivosti našeg grada. Ovog puta, tačnije, 4. juna gost će biti dramaturg Vasko Raičević. 

Repriza nove predstave Dodestove radionice glume „Probali smo, gledajte” koju je prema motivima bajke „Crvenkapa“ (braća Grim) režirao glumac Sejfo Seferović planirana je za 9. jun.

Izvor: KIC “Budo Tomović”

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}