Loading...

"Savršeni momenat" Marka Crnobrnje u Art galeriji

Galerija Art

Izložba "Savršeni momenat", Marka Crnobrnje, biće otvorena u četvrtak 16. maja u 20 h, u Art galeriji. Na izložbi će biti prikazane skulpture i reljefi iz različitih faza stvaralaštva Marka Crnobrnje.

Tematski okvir radova vezan je za procese odrastanja i sazrijevanja, od ranog djetinjstva do adolescencije. Najrazličitije situacije kroz koje prolaze djeca, od suočavanja sa zabranama, znatiželjom, ushićenjem, zbunjenošću nepoznatim, igrom, spontanim reakcijama, postaju prijemčive, jer su svima dobro poznate, proživljene ili su se mogle dogoditi u djetinjstvu svakog odraslog čovjeka.

Poseban kvalitet skulpturama daju topli, organski materijali drvo i terakota koje umjetnik upotrebljava sa izrazitim osjećajem za njihovu supstancijalnost. Radovi Marka Crnobrnje, naizgled jednostavni, poput ručno napravljenih dječijih igračaka, u suštini su kompleksni, jer istovremeno emituju osjećanje ljubavi, postaju edukativno sredstvo, a formom afirmišu klasične i estetske vrijednosti koje svako dobro umjetničko djelo treba da ima.

Marko Crnobrnja rođen je 1978. godine u Obrenovcu. Diplomirao je vajarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2005. godine, u klasi profesora Mrđana Bajića. Iste godine postao je član Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije (ULUPUDS) i dobio status samostalnog umjetnika. Od 2009. do 2015. godine radio je kao profesor praktične nastave na odsjeku za gravuru i juvelirstvo, u srednjoj umjetničkoj školi „Tehnoart“. Od 2015. do 2017. bio je docent na Fakultetu za umetnost i dizajn „Džon Nezbit“ u Beogradu. Od 2017. radi na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, kao umjetnički saradnik. Živi i radi u Beogradu.

Kustoskinja izložbe je istoričarka umjetnosti Ljiljana Karadžić. Izložba će trajati do 17. juna.

Izvor: JU Muzeji i galerije Podgorice

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}