Loading...

Na LiTeritoriji drugog dana Željko Janković, Marina Gudelj i Tijana Rakočevič

Kulturno - informativni centar "Budo Tomović"

U srijedu, 8. maja održava se drugo veče osmog izdanja književnog festivala KIC-a „Budo Tomovi攄 Literitorija”, sa temom „Gdje je priča?”.

U okviru glavnog programa 8. maja u 20 h, kroz razgovor i čitanja predstaviće se pisci Alena Begić, Srđan Gavrilović i Nikola Nikolić, uz moderaciju književnog kritičara Vladimira Arsenića.

Na ovogodišnjoj LiTteritoriji, sva tri dana, biće organizovana radionica pisanja kratke priče koju će za grupu studenata i srednjoškolaca voditi pisac Srđan Srdić.

Alena Begić rođena je 1997. godine u Njemačkoj, odrastala u BiH, a živi u Ljubljani, gdje završava magistarske studije iz filozofije i komparativne književnosti. Objavljivala je poeziju i prozu u nekoliko regionalnih zbornika i časopisa. Osvojila je nekoliko nagrada za kratku priču, među kojima su: prva nagrada na 18. međunarodnom literarnom konkursu za kratku priču Lapis Histirae; druga nagrada na Festivalu evropske kratke priče (2020), a iste godine je ušla i u finale 15. međunarodnog konkursa za kratku priču Lapis Histriae. Godine 2021. osvojila je treću nagradu za najbolju „gorku“ priču, koju organizuje Narodna knjižnica Vrbovec. Napisala je i objavila zbirku priča „Dan za ispravljanje“ (2022, Durieux). Pored filozofije i kratkih priča, bavi se i izučavanjem modernih oblika orijentalnog plesa.

Srđan Gavrilović rođen je u Mostaru 1991. godine. Završio je srednju likovnu školu „Gabrijel Jurkić“ na odsjeku grafike. Studirao je jezike, književnost i biznis marketing. Autor je zbirki priča „Ljetne himne“ (Prosvjeta, 2015.) i „Nemoj ići u Anderlecht“ (VBZ, Buybook, LOM, 2022). Nakon pet godina u Belgiji, preselio se u Lajpcig, gdje trenutno živi i radi. Jedan je od osnivača i urednika regionalnog portala za književnost i kulturu Strane.

Nikola Nikolić je rođen 1989. godine u Podgorici. Završio je Fakultet političkih nauka Univerziteta Crne Gore, gdje je odbranio magistarsku tezu o kvislinškim režimima. Objavio je tri romana: „Čvor“ (2011), „Meandar“ (2014) i „Sirene za uzbunu“ (2019), kao i zbirke priča „Atakama“ (2016) i „Posijecite visoko drveće“ (2023). Koautor je knjige „Dnevnik 2020“, sa još petoro autora iz ex yu zemalja (Lana Bastašić, Luiza Bouharaoua, Rumena Bužarovska, Danilo Lučić, Dijana Matković), koja je objavljena u Hrvatskoj, Srbiji i Sjevernoj Makedoniji. Kourednik je knjige „Ko je ko u dijaspori Crne Gore - nauka“ (2013). Priče objavljuje u crnogorskim i regionalnim časopisima i na portalima za književnost. Autor je više desetina književnih kritika i blogova (Glif, Vijesti). Dobitnik je nagrade „Bihorska Venera“ za kratku priču. Priče su mu prevođene na nekoliko evropskih jezika. Zbirka priča „Atakama“ prevedena je na italijanski i makedonski jezik.

U periodu 2017-2019. Nikolić je bio umjetnički direktor Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja. Na portalu Kombinat autor je serijala intervjua s autorima i autorkama iz ex yu regiona. Član je Savjeta Crnogorske kinoteke.

Vladimir Arsenić rođen je u Beogradu, 1972. godine. Magistrirao je komparativnu književnost na Telavivskom univerzitetu. Redovni je kritičar nekoliko regionalnih internet portala.  Pisao je za Treći program HRT-a, Books, Proletter, Quorum, Beton, Peščanik. Tekstovi su mu prevođeni na slovenački i albanski. Prevodi sa engleskog i hebrejskog. Sa piscem Srđanom Srdićem vodi Radionicu kreativnog pisanja u UK Parobrod, u Beogradu. Uređuje književni časopis Ulaznica koji izlazi u Zrenjaninu. Urednik je u izdavačkoj kući Partizanska knjiga, koju je osnovao sa Srđanom Srdićem.

Izvor: KIC “Budo Tomović”

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}