Loading...

Nostalgija, aplauzi i suze radosnice na koncertu KIC pop hora u Vrbasu i Subotici: Sjećanje na heroje koji su dali život za našu slobodu

Subotica

Pred prepunom salom bioskopa “Jugoslavija” u Vrbasu, KIC pop hor je 30. aprila održao dvočasovni koncert „Goro moja u ravnici“. Podgorički ansambl, najavljen kao regionalna pjevačka senzacija, okupio je brojne predstavnike, kako crnogorske dijaspore iz Vrbasa i okolnih mjesta, konzulicu Crne Gore Nevanku Ćirović, tako i predstvanike Opštine Vrbas i brojne građane, svih generacija. Ulaz je bio slobodan, a organizatori koncerta su bili: Kulturni centar Vrbas, Crnogorski kulturni centar, Udruženje Crnogoraca „Gora“, Udruženje Crnogoraca Vrbasa i Crnogorska dijaspora „Zublja“. KIC pop hor je sa scene, pjesmama slao prepoznatljive poruke - ljubavi među ljudima, sloga i solidarnost, antifašizam, bratstvo, jedinstvo, suživot... Na repertoaru KIC pop hora, koji je činilo 40 pjevača, uz tri himne – Crne Gore, Srbije i SFRJ, bile su kompozicije: “Bella ciao“, “Komandant Sava”, “Po šumama i gorama”, “Padaj silo i nepravdo”, “Bilećanka”, “Kraj Sutjeske hladne vode”, ali i Grudi balkanske, Goro moja, Lipe cvatu, Crna Goro kapljo vode, i druge, a pod umjetničkim vođstvom Ivane Vlajnić.

Menadžerka hora, Snežana Burzan Vuksanović kaže da su uživali u premijernom nastupu u Vrbasu i da im predstavlja veliko zadovoljstvo što su mogli da i u Vojvodini šire pozitivnu energiju i antifašističke ideje, da steknu nove prijatelje, a i dogovore buduće nastupe. „Spektakularna je bila i sama završnica koncerta kada je prepuna sala na nogama, uz aplauze, sa horom pjevala na bis -Kaćušu, Padaj silo i nepravdo, Beća ćao, zaključuje Burzan Vuksanović. Jedna od organizatorki događaja, Silvana Baletić zahvalila je, kako je rekla, veličanstvenom podgoričkom horu na poklonjenom koncertu koji su pak, crnogorska udruženja tog grada, poklonili Vrbašanima svih generacija. Ona naglašava da su se odličnim repertoarom i izvođenjem hora, njeni sugrađani prisjetili prošlih vremena za koje ih vežu jake emocije, a čuli su i nekoliko pop crnogorskih i jugoslovenskih hitova i zajedno uživali, ne dozvoljavajući horu ni nakon dva sata da siđe sa scene.

U okviru proslave Međunarodnog praznika rada, 2. maja, u prostoru parka Mini Jugoslavije - Jugolendu, u Subotici je održan 105. koncert KIC pop hora uz poznati repertoar i pjesme poput „Bela ćao“, ali i „Hej Sloveni“, „Mlada partizanka“, „Uz maršala Tita“, „Da nam živi rad“, „Internacionala“, „Zemljo moja“, i mnoge druge iz projekta „Bez dileme – antifašizam“. Nekoliko stotina okupljenih građana iz Vojvodine, BiH, Slovenije takođe je aplauzima pratilo sve pjesme KIC pop hora, ali i igrajući kolo uz taktove „Oj Kozaro“ i „Mlade partizanke“. Koncert su pratili aplauzi publike, skandiranje, ali i suze radosnice kada je publika čula neke od pjesama koje nijesu odavno slušali, kao i osmijesi, nostalgija, i zajedničko pjevanje poznatih refrena. U tom neobičnom parku prvomajske proslave organizuju duže od 20 godina, uz pasulj i gulaš, rodoljubive pjesme i odavanje počasti svim palim borcima. Ove godine otkrivena je i statua heroja Jovana Mikića Spartaka.

Puno vojvođanskih medija se interesovalo za aktivnosti podgoričkog hora i njihovu turneju, a Burzan Vuksanović je isticala da gde god je hor pjevao prethodnih sedam godina, bilo u Beogradu, Sarajevu, Zagrebu, Skoplju, Konjicu, Puli, Prijepolju, na Tjentištu ili po gradovima Crne Gore – da su ljudi svuda isti, da imaju sličnu energiju, emocije, reakcije na muziku. Ona kaže da ne treba zaboravljati istoriju, već se treba njome ponositi i njegovati kulturu sjećanja. „Mi u horu nijesmo jugonostalgičari, mi poštujemo pravila 21. vijeka, i na žalost, granice stvorene nakon naših podjela, naglašavajući da je KIC pop hor osnovala sa namjerom da širi dobru energiju, da povezuje ljude širom regiona, da sjeća i baštini slobodarski put naroda Jugoslavije i vrijednosti NOB-a. „Važno je da se sjećamo svih tih palih boraca i heroja koji su dali svoje živote za slobodu koju danas živimo“, zaključila je Burzan Vuksanović.

Tokom vojvođanske turneje KIC pop hor je osim domaćinskog Vrbasa i romantične Subotice, posjetio i Bačkotopalsko i jezero Palić, vinariju „Zvonko Bogdan“, ergelu „Zobnatica“, a uživao je i u šetnji duž velikog bačkog kanala u Kuli. U povratku se KIC pop hor u Novom Sadu družio sa Pop horom RADIO, a zajedno su u Muzeju savremene umjetnosti Vojvodine, otpjevali nekoliko pjesama, dogovarajući nove susrete.

Najavimo da će već u utorak, 7. maja, KIC POP HOR otvoriti koncertom Podgorički Proljećni Pazar, na Trgu nezavisnosti u 19 h.

Izvor: KIC pop hor

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}