Loading...

Program posvećen manifestaciji “Dani Dragana Radulovića” održan u Splitu

Kinoteka "Zlatna vrata"

U kinoteci "Zlatna vrata" u Splitu, u subotu, 27. aprila, održan je program posvećen manifestaciji "Dani Dragana Radulovića".

- Dragan Radulović je, skupa s Jakšom Fiamengom bio dio karavane pjesnika koja je od 1982. pa sve do početka 90-ih godina obilazila Dalmaciju. Stoga ovo i nije prvi prvi put da se o Raduloviću govori u Splitu, kazala  je u uvodnom izlaganju dr. sc. Ana Radović Kapor, predsjednica Vijeća crnogorske nacionalne manjine u tom gradu. Istakla je da značaj stvaralaštva glasovitog dječijeg pisca Dragana Radulovića nadilazi granice Crne Gore, te da manifestacija njemu u čast predstavlja jedinstvenu priliku da se ubuduće "prelije" i na Split. 

Radović Kapor je podsjetila da je ove godine druga poveznica sa Splitom i regionalna nagrada "Dragan Radulović", koja je kao javno priznanje za knjigu objavljenu u prošloj godini, pripala Ozani Ramljak, spisateljici iz tog grada, za roman "Kako je Bluno tražio ljubav". 

Govoreći o knjizi "Iščašene bajke", koju su objavili Zavod za udžbenike i nastavna sredstva iz Podgorice, Fondacija Dragan Radulović i Sekretarijat za kulturu Glavnog grada, Nađa Durković, urednica izdanja, istakla je zadovoljstvo  što je knjiga u sadržajnom, ali i dizajnersko-grafičkom oblikovanju rađena prema najvišim standardima. Posebno je pohvalila ilustracije Siniše Radulovića.

Doc. dr. Svetlana Kalezić Radonjić, koja je adaptirala tekstove, pojasnila je da je u pitanju modernizovana verzija dobro poznatih bajki. "One se ne dešavaju u neko davno vrijeme, nego u moderno doba, u XX vijeku, i ambijent je potpuno gradski, sa svim obilježjima savremenosti 80-ih godina. Zato je ovo divna prilika da, čitajući "Iščašene bajke", djeca porazgovaraju sa svojim roditeljima o tome kakvo je bilo njihovo djetinjstvo", kazala je Kalezić Radonjić.

Reditelj Ognjen Radulović, pjesnikov sin, autor prikazanog dokumentarnog filma o Draganu Raduloviću, govorio je o očevim poznatim dokumentarnim televizijskim emisijama, koje su, kako je rekao, "nastale s malim-velikim junacima u teškim životnim okolnostima i nekoliko su puta nagrađivane na jugoslovenskim i međunarodnim festivalima". -Te emisije su bile način da crnogorska televizija jeftinim, a kvalitetnim programom, parira velikim studijima poput Zagreba, Sarajeva i Beograda, naglasio  je Ognjen Radulović.

Program posvećen manifestaciji "Dani Dragana Radulovića" u Splitu, organizovan je u saradnji Vijeća crnogorske nacionalne manjine Grada Splita i Sekretarijata za kulturu Glavnog grada Podgorica.

Izvor: Sekretarijat za kulturu Glavnog grada Podgorica

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}