Loading...

Veličanstvenim koncertom obilježeno 78 godina Folklornog ansambla “Budo Tomović”

Kulturno - informativni centar "Budo Tomović"

Da je Folklorni ansambl “Budo Tomović” vjerni čuvar i reprezent tradicije i kulturne baštine, pokazao je još jednim sjajnim koncertom, ovog puta u čast 78 godina trajanja i postojanja.

Pred prepunim gledalištem, najstariji podgorički folklorni ansambl sinoćnjim dvosatnim nastupom predstavio je jedinstvenu simboliku igre, finoću pokreta i ljepotu različitosti koja prevazilazi granice i vrijeme.

Otvarajući koncert, direktorica KIC-a "Budo Tomović" Aida Batilović podsjetila je da je naš ansambl gotovo osam decenija istinski i autentični ambasador ovog grada i države, te da je svih ovih godina talentom i ljepotom narodnih nošnji osvajao scene širom regiona, Evrope i svijeta, čineći KIC i Podgoricu ponosnom.

“Prisjetimo se onih koji su neumornim entuzijazmom učinili da se “Budo Tomović” uvijek nađe u samom vrhu folklorne scene, a nove generacije folkloraša, sa jednakim osjećajem ljubavi i privrženosti nastavljaju da održavaju ovaj ansambl, posvećeno i istrajno” kazala je Batilović.

Koncert je upečatljivo otvorio reprezentativni ansambl KIC-a i to i Igrama iz Crne Gore, a u nastavku večeri prvi ansambl izveo je i Igre iz Spiča - Vrsutu, zatim Igre iz Leskovca, Ciganske igre iz Vojvodine, Šopske i na kraju Šokačke igre. Svojim izvedbama, dočarali su kontraste i upečatljivost narodnih igara, ali pokazali i strastvenost, snagu, jedinstvo i važnost zajedništva.

Aplauze publike pobrala je i odlična “Pastirica” u izvođenju omladinskog ansambla. Brojnosti i jedinstvenosti ansambla divno doprinose i veterani koji nijesu štedjeli energiju ni sinoć, izvodeći Igre iz Boke, Vlaške igre i Igre iz Vranja.

Ovacije i simpatije publike posebno su osvojili najmlađi polaznici škole folklora odnosno dječji ansambl izvodeći Splet igara iz Crne Gore, ali i pioniri sa Spletom igara iz Srbije.

Veče folklora je bila prilika da se podsjetimo i zaslužnih stvaralaca koji su svojim vrsnim poznavanjem folklora i koreografskim umijećem postavljali temelje ansambla i ostavili neizbrisiv trag u njegovom razvoju prof. dr Vladimira Šoća, Ablaha Abdovića, Draška Savkovića i Hasana Cana Đečevića.

Koncert su divnim vokalnim interpretacijama obogatili gosti - soliskinja i dugogodišnja članica folklornog ansambla Anđela Ulićević, ali i nekadašnji šef Narodnog orkestra KIC-a i istaknuti interpetator narodne muzike Šukrija Žuti Serhatlić.

Koreograf ansambla je Emin Đečević, dok su saradnici na sinoćnjem programu bili Boris Milunović (rukovodilac prvog ansambla), Branislav Lukovac (asistent veterana), Biljana Pićurić (asistent pionira i omladinaca) i Jovana Bakić (dječiji ansambl).  Garderoberka je Isidora Dragojević.

Nastup ansambla pratio je orkestar kojim je rukovodio maestro Aleksandar Saša Magovčević.

Publiku je kroz program jubilarnog koncerta vodila novinarka Anica Vujadinović.

Izvor: KIC “Budo Tomović”

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}