Loading...

Izložba Muzeja žrtava genocida – Povratak: Priča koja traje

Nikšićko pozorište

Muzej žrtava genocida, u saradnji sa Javnom ustanovom „Muzeji i galerije“ u Nikšiću i Nikšićkim pozorištem, priređuje autorsku izložbu g-đe Jasmine Tutunović Trifunov, višeg kustosa Muzeja žrtava genocida, pod nazivom „POVRATAK: Priča koja traje“.

Izložba će biti priređena povodom obeležavanja 22. aprila – Nacionalnog dana sećanja Republike Srbije na žrtve genocida i Dana Muzeja žrtava genocida.

Otvaranje izložbe će biti održano u ponedeljak, 22. aprila u 13 h u Holu Nikšićkog pozorišta.

Izložbu će otvoriti predsednik Opštine Nikšić g. Marko Kovačević i rukovodilac Odeljenja za naučno–istraživačku delatnost Muzeja žrtava genocida g. Bojan Arbutina.

Izložba „POVRATAK: Priča koja traje“ kroz fotografije i dokumenta svedoči o sudbini srpske dece sa Kozare i iz Potkozarja tokom Drugog svetskog rata i njihovoj potrazi za svojim identitetom. Izložba govori o nadi i istrajnosti preživele dece, danas ljudi u poznim godinama, koji ni posle osam decenija od velike Kozaračke epopeje 1942. godine nisu prestali da veruju da će saznati ko su, čiji su, odakle su i šta se tokom Drugog svetskog rata desilo sa članovima njihovih porodica.

O autoru

Jasmina Tutunović-Trifunov rođena je 4. jula 1974. u Čačku.

Diplomirala je pri Katedri za istoriju Jugoslavije Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Doktorand je pri Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Od septembra 2008. godine zaposlena je u Muzeju žrtava genocida kao viši kustos–istoričar.

Stručno zvanje viši kustos stekla je 2019, a 2021. godine položila je stručni ispit u oblasti zaštite arhivske građe u Državnom arhivu Srbije i stekla stručno zvanje arhivist.

Član je Muzejskog društva Srbije.

Kooautor je više izložbi Muzeja žrtava genocida, kao i stručni konsultant u izradi izložbenih postavki i umetničkih projekata drugih institucija, udruženja i pojedinaca predstavljenih u zemlji i inostranstvu.

Učesnica je više naučnih i stručnih skupova, konferencija, seminara, tribina i autor nekoliko naučnih radova.

Izvor: Muzej i galerije Nikšić

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}