Loading...

„Ćelava pjevačica“ u Požarevcu i Banjoj Luci

Banja Luka

Poslednji komad reditelja Jagoša Markovića koji je otišao u legendu, predstava „Ćelava pjevačica”, nastavlja turneju gostujući 04. aprila u Požarevcu na 28. Glumačkim svečanostima “Milivoje Živanović”, gdje će se naći u takmičarskoj selekciji sa još pet pozorišnih predstava.

Već 06. aprila „Ćelava pjevačica” igra u Banjoj Luci gdje se održavaju Dani Jagoša Markovića. Predstave koje je režirao Jagoš Marković biće odigrane pred banjalučkom publikom, kao svojevrsni omaž reditelju raskošnog dara, tako da će se pored „Ćelave pjevačice”  igrati  „Vrat od stakla” u produkciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta (5. aprila) i „Urnebesna tragedija” u koprodukciji Narodnog pozorišta u Beogradu i Narodnog pozorišta Republike Srpske (7. aprila).

Novu verziju drame kojom je pedesetih godina prošlog vijeka ustanovljen novi žanr, teatar apsurda, Marković je režirao u produkciji Centra za kulturu Tivat.On je odlučio da njenu radnju iz Londona, preseli u Boku Kotorsku u stan jedne gospodske kotorske familije, te da britansku uštogljenost originalnih aktera ove drame pretvori u mediteransku lepršavost, ali i fjaku tako karakterističnu za žitelje našeg zaliva. Ključnu ulogu u tome imao je prevod Joneskove drame na bokeški dijalekt i njeno prilagođavanje lokalnim prilikama, smjeli zahvat koji potpisuje Neven Staničić.

U predstavi igraju - Olga Odanović i Branko Vidaković kao bračni par Borio, Momčilo Otašević kao gospodin Lazari i Dubravka Drakić kao njegova koketna supruga, Branimir Popović kao u prostoru, vremenu i emocijama poluizgubljeni Kapo pompijeri i Sandra Bugarski kao služavka Meri od Merica.

Predstava je premijeru imala na prošlogodišnjem Festivalu mediteranskog teatra „Purgatorije”, a za svako izvođenje u Tivtu i na gostovanjima tražila se karta više.

Na prethodna tri festivalska učešća osvojene su brojne nagrade. Na “Festivalu glumca” u Nikšiću Olga Odanović i Branko Vidaković  osvojili su Grand Prix nagradu za glavnu žensku i glavnu mušku ulogu, dok je Branimir Popović nagrađen za glumačku bravuru na Festivalu mediteranskog teatra “Purgatorije 2023”. Na Festivalu “Dani komedije” u Jagodini predstava je osvojila nagradu “Mija Aleksić” za najbolju predstavu festivala, a nagradu za najbolju režiju posthumno je dobio Jagoš Marković. Za najbolje glumačko ostvarenje na ovom festival nagradu je dobila Olga Odanović, nagrada “Nikola Milić” za najbolju epizodnu ulogu pripala je Branimiru Banetu Popoviću, dok je Mariji Marković Milojev dodijeljena nagrada za najbolje kostimografsko ostvarenje.

Izvor: Centar za kulturu Tivat

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}