Loading...

“Ćelava pjevačica” u pozorištima Srbije

Beograd

Poslednji komad reditelja Jagoša Markovića koji je otišao u legendu, predstava „Ćelava pjevačica”, biće izvedena u pozorištima Srbije.

Turneju započinje 22. marta u Kulturnom centru Pančeva, zatim 23. marta igra u Narodnom pozorištu u Beogradu, dok će se u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu izvesti 24. marta. Ovu turneju “Ćelava pjevačica” završava u Jagodini 26. marta učešćem na festivalu “Dani komedije”.

Novu verziju drame kojom je pedesetih godina prošlog vijeka ustanovljen novi žanr, teatar apsurda, Marković je režirao u produkciji Centra za kulturu Tivat, a za ovu predstavu je, kako se pokazalo, dobio i poslednju nagradu u karijeri Plaketu „Ivana Tomičić” za poseban doprinos teatru i festivalu Purgatorije.

On je odlučio da njenu radnju iz Londona, preseli u Boku Kotorsku u stan jedne gospodske kotorske familije, te da britansku uštogljenost originalnih aktera ove drame pretvori u mediteransku lepršavost, ali i fjaku tako karakterističnu za žitelje našeg zaliva. Ključnu ulogu u tome imao je prevod Joneskove drame na bokeški dijalekt i njeno prilagođavanje lokalnim prilikama, smjeli zahvat koji potpisuje Neven Staničić.

U predstavi igraju - Olga Odanović i Branko Vidaković kao bračni par Borio, Momčilo Otašević kao gospodin Lazari i Dubravka Drakić kao njegova koketna supruga, Branimir Popović kao u prostoru, vremenu i emocijama poluizgubljeni Kapo pompijeri i Sandra Bugarski kao služavka Meri od Merica.

Predstava je premijeru imala na prošlogodišnjem Festivalu mediteranskog teatra „Purgatorije”, a za svako izvođenje u Tivtu i na gostovanjima tražila se karta više.

Na “Festivalu glumca” u Nikšiću Olga Odanović i Branko Vidaković osvojili su Grand Prix nagradu za glavnu žensku i glavnu mušku ulogu, dok je Branimir Popović nagrađen za glumačku bravuru na Festivalu mediteranskog teatra „Purgatorije 2023”.

Izvor: Centar za kulturu Tivat

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}