Loading...

"Herbarijum" Sonje Đuranović u Modernoj galeriji

Moderna galerija

Izložba „Herbarijum“, akademske likovne umjetnice Sonje Đuranović, biće otvorena u četvrtak 15. februara 2024. godine, u 19 h, u Modernoj galeriji (Ulica Marka Miljanova br. 4, Podgorica). Izložbu će otvoriti rukovoditeljka Galerijskog sektora JU Muzeji i galerije Podgorice, istoričarka umjetnosti Petrica Duletić.

U uvodnom tekstu kataloga Duletić je, između ostalog, zapisala:

„U delikatnom prosedeu umjetničkog stvaranja Sonja Đuranović se opredijelila da, kroz naizgled jednostavan siže, transponuje impresije iz spoljašnjeg svijeta. Pažljivo birajući motiv u predjelu opredijelila se za cvijeće, koji je za nju kao stvaraoca neodoljiv. Raskošna ljepota lala i veliki raspon vizuelnih stanja za Sonju su mnogo više od čistog podatka likovnog doživljaja, to je povod za stvaranje umjetničkog univerzuma.

Tematska konstantnost dovoljno govori o slikarskom karakteru umjetnice – studioznom istraživaču – koja svakoj kompoziciji prilazi kao neponovljivom likovnom događaju. Radnja slike je fokusirana na nekoliko vertikalno postavljenih cvjetova. Njihovom poetizacijom nastali su radovi koji imaju isto polazište, a veliki raspon kompozicionih rješenja govori o slikarkinoj raskošnoj imaginaciji.

Satkana od realnih elemenata, fabula uglavnom zadržava prepoznatljivost polaznog sadržaja, a na pojedinim djelima se apstrahuje i potez dobija autonomnu likovnu vrijednost. Povremeno, predmet interesovanja se sa cvijeta prebacuje na grane ili na komponovani vertikalni friz fragmenata, što samo potvrđuje želju umjetnice da u istom motivu razvije nove umjetničke promjene. Svaki list i grana su pikturalne senzacije koje navode na promjene u samoj strukturi i organizaciji slike.“

Izložba će trajati mjesec dana.

Sonja Đuranović rođena je 1967. godine u Titogradu. Na Odsjeku za likovno vaspitanje Pedagoške akademije u Nikšiću diplomirala je 1988, a od 1988–1992. studirala na Odsjeku za slikarstvo, u klasi profesora Milivoja Unkovića na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Na Odsjeku za slikarstvo na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju diplomirala je 1992. godine.

Za sobom ima brojne samostalne izložbe i kolektivna izlaganja. Članica je Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore od 1997. godine. Dobitnica je više vrijednih nagrada.

Izvor: JU Muzeji i galerije Podgorice

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}