Loading...

Otvorena izložba “Muzej prekinutih veza” u Dvorcu Petrovića

Dvorac Petrovića

U Muzeju savremene umjetnosti Crne Gore otvorena je izložba “Muzej prekinutih veza”. Postavka se nalazi u Dvorcu Petrovića, a na otvaranju su govorile kustoskinja izložbe Anja Marković i osnivačica Muzeja prekinutih veza Olinka Vištica.

“Prije sad već mnogo godina, prvi put sam čula za neki čudan Muzej prekinutih veza u Zagrebu. Prije 5 godina, taj čudan Muzej postao je moja naučna opsesija dok sam pisala master na temu savremenih muzeja, onih koji pomjeraju granice i skreću sa dobro utabanih staza muzeologije. Prije 3 godine, skupila sam hrabrost da ih pozovem, da pitam da li bi da napravimo izložbu. Na moje oduševljenje, pristali su. Prošle godine smo sakupljali premete i priče iz Crne Gore i kada smo bili na ivici da realizujemo izložbu, zbog nama važnog i prelijepog razloga - transformacije Centra u Muzej savremene, bilo je potrebno da je odložimo za ovu godinu”, istakla je kustoskinja Marković na otvaranju.

Marković je kazala da je ovaj Muzej, pa i ova izložba, stvoren za publiku, da u njemu sačuvaju djelić svoje istorije, da u pričama drugih pronađu sebe, da otvore ali i zaliječe rane.

“Priča i djeljenje su najvažnije ljudske sposobnosti, one iz kojih rastemo. A evo izgleda da i raskid čini čuda i prerasta u inovativne muzeje koji preskaču granice i spajaju svijet.”

Olinka Vištica izrazila je veliko zadovoljstvo što imaju priliku kao Muzej sarađivati sa Muzejom savremene umjetnosti Crne Gore. “Zaista me raduje što je naš muzej stigao i u Crnu Goru, budući da je projekat koji je proputovao skoro pa čitav svijet. Vjerujemo da će ova saradnja omogućiti i da emotivne priče iz Crne Gore proputuju svijet.”

Izložba je otvorena za javnost do kraja februara.

Izvor: Muzej savremene umjetnosti Crne Gore

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}