Loading...

Svečani događaj u Galeriji Art povodom jubilarnog, stotog rođendana, akademika i umjetnika - Voja Stanića

Muzej savremene umjetnosti

JU Muzeji i galerije Podgorice, u saradnji sa Narodnim muzejom Crne Gore, Udruženjem likovnih umjetnika Crne Gore i Radio-televizijom Crne Gore u petak, 2. februara u 13 h, organizuje svečani događaj u Galeriji Art, povodom jubilarnog, stotog rođendana, akademika i jednog od najznačajnijih savremenih crnogorskih umjetnika - Voja Stanića.

Tim povodom biće prikazana umjetnička djela iz kolekcije JU Muzeji i galerije Podgorice, kao i emitovan dokumentarni film urednice Mirsade Sredanović, iz serijala Likovna umjetnost Crne Gore, koji je RTCG digitalizovala specijalno za ovu priliku.

O Stanićevom liku i djelu na svečanosti će govoriti Miloš Marjanović, kustos-istoričar umjetnosti (Narodni muzej Crne Gore), Svetlana Dragojević, predsjednica ULUCG, Nikica Raičević, umjetnik,  Milan Knežević, direktor TVCG i Ljiljana Karadžić, rukovoditeljka muzejskog sektora, istoričarka umjetnosti (JU Muzeji i galerije Podgorice).

Izložba i film se mogu pogledati do kraja februara.

VOJISLAV VOJO STANIĆ, slikar, vajar (Podgorica, 1924). Diplomirao je vajarstvo na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu, 1951. godine. Godine 1958. predavao je na Umjetničkoj školi u Herceg Novom; iste godine postavljen je za profesora VPŠ – Odsjek za likovno vaspitanje. Učesnik je NOB-a. Pripada plejadi korifejskih stvaralaca, koji su svojim djelom i ukupnim stvaralačkim angažmanom postali međaši u istoriji likovnih umjetnosti i Crnu Goru uveli u savremene jugoslovenske, a time i evropske likovne tokove.

Spomenik Jovanu Tomaševiću u Titogradu/Podgorici – koncipiran u lapidarnoj formi i realizovan stilskom čistotom - „jedna je od najoriginalnijih spomeničkih skulptura u Crnoj Gori“ i njegovo najznamenitije vajarsko djelo. Imao je brojne samostalne izložbe u evropskim i svjetskim metropolama (Beograd, Rim, Zagreb, Berlin, Vašington, Moskva, Prag, London, Oslo, Budimpešta, Peking, Šangaj, Dubai, Monako, Njujork, Venecija – XLVII Venecijanski bijenale).

Učestvovao je na mnogim kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Redovni je član CANU, DANU, kao i Matice crnogorske i Crnogorskog PEN centra. O njegovom djelu napisano je više monografija. Dobitnik je prestižnih nagrada i priznanja, a stekao je i status istaknutog kulturnog stvaraoca 2010. godine.

Izvor: JU Muzeji i galerije Podgorice

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}