Loading...

Filmski centar Crne Gore predstavljen na Cinema Hora Forumu u Kišinjevu

Kišinjevo

U Kišinjevu je 16. i 17. decembra po prvi put održan međunarodni forum posvećen filmskoj industriji, pod nazivom „Cinema Hora – Film industry cooperations, connections and perspectives“.

Događaju je prisustvovalo 70 nezavisnih filmskih stvaralaca, producenata, predstavnika filmskih fondova i filmskih udruženja iz 20 evropskih zemalja, među kojima i predstavnici Crne Gore.

Filmski centar Crne Gore i potencijale Crne Gore u evropskoj filmskoj zajednici predstavila je mr Marija Nikčević, savjetnica za međunarodnu saradnju i promociju u FCCG. Pored predstavnika Filmskog centra crnogorsku delagaciju činili su i producentkinja Snežana Nikčević i reditelj Pavle Simonović.

Nikčević je, ispred Filmskog centra Crne Gore, predstavila mogućnosti koje crnogorska kinematografija pruža potencijalnim partnerima i zainteresovanim autorima i producentima, kao i sistem podsticajnih mjera za snimanje na teritoriji Crne Gore. Odgovarajući na pitanja učesnika, osvrnula se i na razvoj crnogorskog kinematografskog sistema od osnivanja Filmskog centra Crne Gore do danas, što je ocijenjeno kao dobar uzorni model i za moldavsku kinematografiju.

Prisutna na otvaranju Foruma Cinema Hora 2024, predsjednica Republike Moldavije, Maia Sandu, istakla je evoluciju moldavske kinematografije poslednjih godina i međunarodnu vidljivost moldavskih autora. Sandu je pozvala moldavske i međunarodne filmske stvaraoce da sarađuju u koprodukcijama koje govore o teškim vremenima kada se ova država suočava sa ratom na granici svoje zemlje.

“Forum “Cinema Hora” prilika je za promociju Moldavije kao destinacije za snimanje, za privlačenje potencijalnih stranih investicija i za podsticanje turizma”, rekla je direktorka Nacionalnog centra za kinematografiju Moldavije, Valentina Iusuphodjaev, dodavši da će ova platforma poslužiti kao moćan katalizator, podižući talenat i potencijal filmskih stvaralaca do novih visina.

Prvog dana Foruma „Cinema Hora“ okupili su se učesnici iz zemlje i inostranstva kako bi učestvovali u diskusijama o ključnim temama za filmsku industriju. Među temama o kojima se razgovaralo bile su istraživanje međunarodnog kinematografskog ekosistema, kreativni pristupi u finansiranju kinematografskih projekata, sinergija koprodukcija. Pored toga, obrađena je i uloga žena na filmu i televiziji.

Drugi dan manifestacije Cinema Hora održan je u “Artkor” centru. Učesnici, predstavnici filmske industrije iz Republike Moldavije, skrenuli su pažnju na projekte podržane konkursom za sufinansiranje Nacionalnog centra za kinematografiju Moldavije i istražili mogućnosti saradnje sa potencijalnim evropskim partnerima za buduće i postojeće filmske projekte.

Forum posvećen filmskoj industriji organizovao je Nacionalni centar za kinematografiju Republike Moldavije, u partnerstvu sa Ministarstvom kulture i Projektom Future Technologies, koji finansiraju USAID, Švedska i Velika Britanija.

Izvor: Filmski centar Crne Gore

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}