Loading...

U čast AVNOJ-a, stazama heroja KIC pop hor pjevao u Sarajevu i Jajcu

Jajce

Popularni podgorički KIC pop hor učestvovao je na svečanosti povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine u Sarajevu, prošle subote (25. novembra).  

Pod umjetničkim vođstvom Ivane Vlajnić, hor je na sceni Bosanskog kulturnog centra, izveo oko 45 minuta programa iz svog bogatog partizanskog, revolucionarnog i antifašističkog repertoara.

Publika je aplauzima i skandiranjem – bravo, bravo, pjevala sa 30 – članim ansamblom: Padaj silo i nepravdo, Po šumama i gorama, Bilećanku, Oj Kozaro, Oj đevojko drugarice, Mladu partizanku, Bela ćao, Kaćušu, Kraj Sutjeske hladne vode i druge, a najviše aplauza hor je dobio za izvođenje kompozicija Uz maršala Tita,  Zemljo moja i Aj karmela. Ovaj veoma  emotivan koncert, uz kvalitetan  višeglasni zvuk hora i puno aplauza,  proizveo je i odličnu energiju u velikoj sali BKC-a, koju je hor rado razmjenjivao sa gledalištem.  Svečanost je prenosila Televizija Sarajevo.

U nedjelju, 26. novembra, na poziv SABNOR-a Bosne i Hercegovine, KIC pop hor je, pred više hiljada građana iz svih krajeva nekadašnje Jugoslavije, na platou ispred Muzeja AVNOJ-a u Jajcu, izveo  svoj popularni projekat „Bez dileme – antifašizam“,  pridružujući mu i nedavno pripremljenu  pjesmu „Tražimo mir“ na arapskom, engleskom i crnogorskom jeziku. Nakon prigodnih govora, tačaka domaćina i gostiju iz Slovenije, KIC pop hor je svoj koncert počeo himnom SFRJ - Hej Sloveni, jer su upravo na Drugom zasijedanju AVNOJ-a u Jajcu, 29.novembra 1943. postavljeni temelji buduće velike federalne države. Publika je burno reagovala, ustajući da pozdravi himnu, pjevajući je zajedno sa horom. Potom je uslijedio jednoiposatni  program „Bez dileme – antifašizam“, a u Jajcu su se predstavili i solisti hora Slavica Čapunović i Mladen Begović.  Cjelokupan nastup je bio nabijen emocijama, ispunjen suzama u očima publike, sjetom, srećom, nostalgijom, ushićenjem, mahanjem zastava BiH, Crne Gore, Slovenije, Države Palestine, SFRJ, ali i nesebičnom podrškom horu,  jer su se pojedinci peli na scenu kako bi dali ih podržali. Kulminacija proslave bila je kada je KIC pop hor zapjevao „Oj Kozaro“, „Mladu partizanka“, „Kraj Sutjeske hladne vode“ kada su prisutni, na temperaturi oko nule, zaigrali  Kozaračko kolo, počeli da se vesele, tapšu, bodre horiste, pozivajući ih da dođu i u: Mostar, Maribor, Ohrid, Niš, Split, Rijeku, Suboticu...  

„KIC pop hor - svojevrsna regionalna muzička atrakcija, kako su nas predstavljali bosanski domaćini i mediji“, kaže  Snežana Burzan Vuksanović, osnivačica i menadžerka KIC pop hora,  još jednom je pokazao da je „na visini zadatka“. Ona ne krije oduševljenje i odličnim nastupima hora u Sarajevu i Jajcu, velikom motivisanošću i profesionalnošću horista da otpjevaju najbolje što mogu, tih hladnih i sniježnih dana u BiH, u Jajcu na otvorenom.  Ona najavljuje nastup hora, povodom Dana Republike -  29. novembra u Podgorici (u restoranu „Desetka“), snimanje Novogodišnjeg programa za TV E, kao i učešće KIC pop hora sljedećeg ponedjeljka, 4. decembra na velikoj manifestaciji CEKUM-a u Baru – „Svi smo mi Crna Gora – bogatsvo različitosti/ Bar u multikulturalnom ogledalu“.     

„Uz maršala Tita“ BKC Sarajevo 25.11.2023.

„Zemljo moja“ BKC Sarajevo 25.11.2023.

Himna „Hej Sloveni“  Jajce, 26.11.2023.

„Oj, Kozaro“  Jajce, 26.11.2023.

 Izvor: KIC pop hor

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}