Loading...

MSUCG: Otvorena izložba “ŠUM 84/94/24” u MSU Zagreb

Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Sinoć je u MSU Zagreb otvorena izložba “ŠUM 84/94/24” koja predstavlja susret kolekcije umjetnosti nesvrstanih zemalja Muzeja savremene umjetnosti Crne Gore, sa kolekcijom MSU Zagreb, sa fokusom na period između 1984 i 1994. godine - decenije postojanja Galerije umjetnosti nesvrstanih zemalja Josip Broz Tito, u Titogradu.

V.d. direktorice MSU Zagreb, Vesna Meštić prilikom obraćanja istakla je da je izuzetno raduje saradnja između ova dva muzeja, te je uputila zahvalnost doskorašnjoj direktorki Zdenki Badovinac koja je inicirala saradnju, i omogućila da tako vrijedna zbirka bude predstavljena u Zagrebu.

"Želim izraziti uvjerenje da ova izložba ne predstavlja samo umjetnički događaj, već i početak otvaranja mnogih drugih regionalnih saradnji koje će uslijediti”, istakla je Meštić.

Ivana Kancir, kustoskinja u MSU Zagreb publici je predstavila ciklus Okidači u okviru kog se izložba i realizuje. “Okidači su segment većeg ciklusa Zbirka kao glagol, koji je nastao kao alternativa konceptu stalne postavke muzejske zbirke. Umjesto naziva „stalna postavka“, ciklusom Zbirka kao glagol, MSU Zagreb svoju kolekciju predstavlja kao „postavku u trajanju“, podrazumijevajući da je zbirka u muzeju stalno prisutna, ali se njezine konstelacije isto tako i neprestano mijenjaju.”

Kancir je istakla da se ciklus Okidači temelji na otvorenosti i procesualnosti, nasuprot dogmatskim i za naše vrijeme okoštalim narativima.

“Ovim projektom muzej postaje otvoren za dijalog i intervencije izvana, dijalog sa zajednicom, umjetnicima, kolektivima, aktivistima..”

“Suprotstavljajući odabrane radove s arhivskim zapisima i fikcijom (obuhvatit će ih Supravodiči,  tekstualne interferencije pisca Luke Bekavca), izložba postaje prostor za imaginiranje nekih mogućih ishoda i istorija prekinutih procesa. Supravodiči će se pojavljivati u mjesečnim intervalima, što će proizvoditi i  mikrogibanja unutar postavke izložbe”, kazala je kustoskinja MSUCG Natalija Vujošević.

Vujošević je istakla i da izložba u procesu proizvodi mjesta doticanja, preklapanja i susreta koji mogu proizvesti neke drugačije pozicije gledanja, reaktualizaciju odnosa i obnovu komunikacija.

Izložbu je koncipirao tim Labororije kolekcije umjetnosti nesvrstanih zemalja (kustoskinje MSUCG Marina Čelebić, Anita Ćulafić, Nada Baković i Natalija Vujošević) u saradnji sa Ivanom Kancir, kustoskinjem MSU Zagreb.

Na izložbi Šum 84/94/24 predstavljeni su radovi umjetnika: Nikolas Mukomberanwa, Vesna Popržan, Saleh Reda, Vlasta Delimar, Fathma Araragi, Mladen Stilinović, Nepoznati autor iz Kenije, Bojana Švertasek, Brana Džokić- Borojević, Lujo Vodopivec, Zuzana Chalupova, Sven Stilinović, Miodrag Dado Đurić, Branka Uzur, Hambis Tsangaris, Breda Beban, Nepoznati autor iz Palestine, Lojze Logar, Harryr, Dalibor Martinis, Nepoznati autor iz Indonezije, Branko i Julija Ružić, Ines Cordova de Imana, Joseph Beuys, Elba Jimenez, Nancy Slight, Milisav Mio Vesović, Ivan Posavec, Omar Carreno, Vlado Martek, Antun Motika, Ratko Petrić, kao i teksualne interferencije pisca Luke Bekavca.

Izložbu Šum 84/94/24 publika može posjetiti sve do 10.3.2024 u MSU Zagreb.

Izvor: Muzej savremene umjetnosti Crne Gore

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}