Loading...

U Skoplju održana komemoracija povodom smrti Meta Jovanovskog; Subotić: Bio je veliki prijatelj Crne Gore i njene kulture

Dramski teatar Skoplje

Komemoracija povodom smrti Meta Jovanovskog, jednog od najznačajnijih makedonskih i regionalnih glumaca i počasnog člana Crnogorskog narodnog pozorišta, održana je u Dramskom teatru u Skoplju.

Neposredno ili porukama poštovanja i zahvalnosti od slavnog glumca oprostile su se brojne kolege i prijatelji iz Sjeverne Makedonije i regiona, među kojima su Vladimir Angelovski, Milica Stojanova, prof. Branislav Mićunović, Paolo Mađeli, Jordan Plevneš, Emir Hadžihafisbegović, a u ime Crnogorskog narodnog pozorišta direktor Ilija Subotić koji je istakao da je Meto Jovanovski bio veliki prijatelj Crne Gore, crnogorske kulture i nacionalnog teatra.

Neizmjerno smo, kako je istakao Subotić, ponosni što se predstave crnogorskog nacionalnog teatra nalaze na velikom spisku jedne od najznačajnijih glumačkih karijera u našem regionu, karijere koja je jednako cijenjena i od strane publike i od strane kritike.

“Pozorišne i filmske uloge Meta Jovanovskog pripadaju najosobenijim umjetničkim tragovima koji ostaju u pozorišnoj i filmskoj umjetnosti onog kulturnog zajedništva koje je opstajalo iznad svih izazova naše komplikovane i turbulentne savremenosti. Meto jeste svojevrsni simbol te istrajnosti, umjetnik koji je jednakim intenzitetom nosio autentičnost svog rodnog prostora i istovremeno vladao onom kreativnom snagom po kojoj se prepoznaje umjetnička univerzalnost”, rekao je Subotić na komemoraciji u Skoplju.

Zbog svih ljudskih i profesionalnih vrlina, kako je dodao, Meto ostaje uzoriti primjer za buduće generacije pozorišnih i filmskih umjetnika, koji kroz njegovo raskošno stvaralaštvo mogu naučiti da je pravi talenat neupitna vrijednost u svakom prostoru i vremenu.

U Crnogorskom narodnom pozorištu Meto Jovanovski je tumačio uloge u predstavama „Malograđani“, Paola Mađelija (2001) i „Urnebesna tragedija“, Veljka Mićunovića (2014). Status počasnog člana CNP-a stekao je 2001, a dobitnik je i Velike nagrade 2015. godine, odnosno našeg najvišeg priznanja. Zadnji put u Crnogorskom narodnom pozorištu boravio je 1. novembra u povodu obilježavanja jubileja 70 godina postojanja našeg nacionalnog teatra.

Meto Jovanovski preminuo je 16. novembra u 77. godini, a sahranjen je juče u Aleji velikana u Skoplju.

Foto: Crnogorsko narodno pozorište

Izvor: Crnogorsko narodno pozorište

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}