Loading...

Izložba “Šum 84/94/24” u Muzeju savremene umjetnosti u Zagrebu

Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

MSUCG sa zadovoljstvom najavljuje otvaranje izložbe “ŠUM 84/94/24” u utorak, 21. novembra, u Muzeju savremene umjetnosti u Zagrebu, koja je rezultat saradnje ova dva muzeja.

Izložba “Šum 84/94/24” predstavlja susret kolekcije umjetnosti nesvrstanih zemalja MSUCG, sa kolekcijom MSU Zagreb, sa fokusom na period između 1984 i 1994. godine - decenije postojanja Galerije umjetnosti nesvrstanih zemalja Josip Broz Tito, u Titogradu.

Ovaj kasni susret postavlja u dijalog različite vizije umjetnosti i budućnosti koje su se paralelno razvijale u poznoj Jugoslaviji, uglavnom ostale nedovršene i njihove se vrijednosti nijesu prelile u širu društvenu memoriju, već su ostale fermentirane u otkrivenim i neotkrivenim arhivama i muzejskim kolekcijama.

Suprotstavljajući odabrane radove s arhivskim zapisima i fikcijom (obuhvatit će ih Supravodiči,  tekstualne interferencije pisca Luke Bekavca), izložba postaje prostor za imaginiranje nekih mogućih ishoda i istorija prekinutih procesa. Supravodiči* će se pojavljivati u mjesečnim intervalima, što će proizvoditi i  mikrogibanja unutar postavke izložbe.

Izložba u procesu proizvodi mjesta doticanja, preklapanja i susreta koji mogu proizvesti neke drugačije pozicije gledanja, reaktualizaciju odnosa i obnovu komunikacija.

Na izložbi Šum 84/94/24 predstavljeni su radovi umjetnika: Nikolas Mukomberanwa, Vesna Popržan, Saleh Reda, Vlasta Delimar, Fathma Araragi, Mladen Stilinović, Nepoznati autor iz Kenije, Bojana Švertasek, Brana Džokić- Borojević, Lujo Vodopivec, Zuzana Chalupova, Sven Stilinović, Miodrag Dado Đurić, Branka Uzur, Hambis Tsangaris, Breda Beban, Nepoznati autor iz Palestine, Lojze Logar, Harryr, Dalibor Martinis, Nepoznati autor iz Indonezije, Branko i Julija Ružić, Ines Cordova de Imana, Joseph Beuys, Elba Jimenez, Nancy Slight, Milisav Mio Vesović, Ivan Posavec, Omar Carreno, Vlado Martek, Antun Motika, Ratko Petrić, kao i teksualne interferencije pisca Luke Bekavca.

Izložbu Šum 84/94/24 koncipira Laboratorija kolekcije umjetnosti nesvrstanih zemalja, koja je projekat Muzeja savremene umjetnosti Crne Gore, u saradnji sa MSU Zagreb i kustoskinjom Ivanom Kancir.

Laboratorija kolekcije umjetnosti nesvrstanih zemalja čini tim kustoskinja i konzervatorki i to: Anita Ćulafić, Marina Čelebić, Nada Baković i Natalija Vujošević.

Aktivnosti projekta gravitiraju oko kolekcije umjetnosti nesvrstanih zemalja, a ima za cilj razvoj savremenih kustoskih, istraživačkih i arhivskih praksi i njihovu implementaciju u umjetničke i edukativne programe muzeja. Kroz niz međusobno isprepletanih segmenata, program povezuje kolekciju umjetnosti nesvrstanih, koja svjedoči o važnom internacionalnom istorijskom kontekstu, sa lokalnom i međunarodnom akademskom i umjetničkom zajednicom. Programom se u kontinuitetu razvijaju aktivnosti koje doprinose istorizaciji i reaktualizaciji, te obnavljanju međunarodnih komunikacija i razmjena koje je kolekcija njegovala.

Izvor: Muzej savremene umjetnosti Crne Gore

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}