Loading...

Veliki uspjeh predstave Bjelopoljskog pozorišta ''Kokoška'' na 15. ''Repassage festu'' na Ubu

Ub

Svečanom dodjelom nagrada, na Ubu je završen 15. ''Repassage fest'' na kojem je učesestvovalo šest predstava iz  Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Srbije. Stručni žiri u sastavu Željko Hubač, dramski pisac (predsjednik), Erol Kadić, glumac i reditelj i Zoran Ćosić, glumac Narodnog pozorišta u Beogradu, dodijelio je Moameru Kasumoviću nagradu za najbolju režiju, a Slađani Merdović je pripala nagrada za najbolju žensku ulogu.

Obrazloženje stručnog žirija

- Plaketa "Radomir Raša Plaović" za najbolju režiju: Moamer Kasumović za režiju predstave "Kokoška"

''Uhvativši se u koštac za zahtevnom scenskom formom, koja zahteva preciznost u rediteljskom postupku i veliki rad sa glumcima koji su izloženi tokom cele predstave neposrednom kontaktu sa publikom, Kusumović je pokazao rediteljsku veštinu kojom je uspeo da se „obračuna“ sa svim zamkama forme i ono što je potencijalna komparativna prednost neposrednog kontakta glumca i gledaoca učini do te mere uverljivim da upravo reakcija publike postaje katalizator skladnog i scenski uverljivog umetničkog dela.''

- Plaketa "Radomir Raša Plaović" za najbolju žensku ulogu: Slađana Merdović za ulogu Ale u predstavi "Kokoška"

''Slađana Merdović, glumica izuzetne energije, gradi lik koji postaje okosnica dramske akcije i diktirajući tempo predstave, koji u kompleksnom rediteljskom postupku čini jedan od stožera katarzične komunikacije sa publikom, od početka do kraja pokazuje kontinuiranu glumačku disciplinu.''

''Kokoška'' je 5. novembra izvedena na Ubu uz ovacije publike, a od strane žirija je dobila izuzetno dobre kritike i sjajne ocjene za glumu svih članova bjelopoljskog ansambla. Nakon završenog Okruglog stola, v.d. direktora ubskog Kulturnog centra Nemanja Jovanović je Jusufu Bajramspahiću uručio zahvalnicu za učešće na 15. ''Repassage festu'', a za glumačko ostvarenje večeri, od strane žirija publike,  proglašena je Slađana Merdović.

U predstavi igraju: Slađana Merdović, Sanja Ćirović, Deniza Halilović, Predrag Vukojević, Vlado Tomović i Jusuf Bajramspahić.

''Repassage fest'' je posvećen dvojici velikana pozorišne umjetnosti sa Uba, Raši Plaoviću, nekadašnjem prvaku Narodnog pozorišta u Beogradu i Aleksandru Aci Popoviću, jednom od najznačajnijih poslijeratnih srpskih dramskih pisaca.

Izvor: Centar za kulturu ''Vojislav Bulatović Strunjo''

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}