Loading...

Otvorena izložba „Jugoslovenska hiperinflacija“

Crnogorska galerija umjetnosti "Miodrag Dado Đurić"

Izložba umjetnika Mladena Bundala pod nazivom „Jugoslovenska hiperinflacija“, u organizaciji Narodnog muzeja Crne Gore, otvorena je u Crnogorskoj galeriji umjetnosti „Miodrag Dado Đurić“ na Cetinju.

Projekat „Jugoslovenska hiperinflacija“ dio je šireg interdisciplinarnog istraživanja koje, prema riječima autora, ispituje fenomen hiperinflacije kao kulturni proces i psihološki događaj ekonomske neizvjesnosti. U tom smislu, umjetnička praksa koristi se kao alat za razumijevanje različitih, često naglih kulturoloških promjena koje se dešavaju usljed inflatornih lomova i ekonomske nestabilnosti, kao i onih koje se tiču predstavljanja vrijednosti u savremenom okruženju. Upravo kroz hiperinflaciju može se pratiti devalvacija i izobličenje vrijednosti, kao i ukupne društvene, kulturne i političke promjene.

Kustoskinja izložbe, istoričarka umjetnosti Ana Ivanović, kazala je da je jugoslovenska hiperinflacija, u periodu od 1992 do 1994. godine, duboko traumatično iskustvo u sklopu drugih traumatičnih događaja koji su se dešavali u to vrijeme u Jugoslaviji. Ona jeste bila tema raznih istraživanja u ekonomskom polju, međutim, kako je ocijenila, nedovoljno je adresirana u javnom diskursu i u umjetničkom polju, antropološkom i sociološkom istraživanju.

- Kao društvo nismo osvijestili tu traumu, a kamoli suočili se sa njom, što je manir opšte prisutan, da traume sklanjamo po strani. I upravo zbog toga je prostor umjetničke intervencije neophodno vitalno polje - kazala je Ivanović i dodala da kroz umjetničko istraživanje koje sprovodi, Mladen Bundalo pronalazi prostore u kojem je moguće zamisliti svijet u kojem postoje neki novi oblici solidarnosti i rekonsolidacije društva i slobode. Jer, upravo su umjetnost i kultura ti prostori osvajanja slobode i prostori na kojima je moguće obnoviti solidarnost koja nam je prijeko potrebna.

Mladen Bundalo, interdisciplinarni umjetnik, rođen je u Prijedoru 1986. godine. Diplomirao je na Akademiji umjetnosti u Banja Luci, magistrirao na smjeru video, multimedijalne i performans umjetnosti na Fakultetu likovnih umjetnosti u Brnu. Bavi se istraživačkom vizuelnom umjetnošću, tekstom, eksperimentalnim i hibridnim filmom. 

Projekte, radove i filmove predstavio je na preko 100 međunarodnih izložbi i festivala od kojih se ističu IDFA (Amsterdam), Ji.hlava IDFF (Jihlava), iMAL (Brussels), Bideodromo (Bilbao), Rencontres Internationales (Paris), CVF (Cairo), SFF (Sarajevo), Remont galerija (Beograd), Galleria d'Arte Moderna Achille Forti (Verona), Tranzitdisplay (Prag), Künstlerhaus (Beč).

Ostvaruje dugogodišnju saradnju sa producentima Pierre-Louis Cassou (La Tangente, Brisel) i Zoranom Galićem (VizArt, Banja Luka).

Član je umjetničke grupe „Tač.ka“

Živi i radi na relaciji Brisel - Prijedor.

Izložba će trajati do 29. novembra 2023.

Izvor: Narodni muzej Crne Gore

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}