Loading...

Mjesec evropskog filma – Month of European Film, od 1. novembra do 9. decembra u Crnogorskoj kinoteci

Crnogorska kinoteka

Pod okriljem Evropske filmske akademije (EFA) i ove godine obilježava se Mjesec evropskog filma – Month of European Film, od 1. novembra do 9. decembra.

Ovoj inicijativi pridružuje se i Crnogorska kinoteka, kao novi partner u Crnoj Gori, a realizovaće je uz podršku Filmskog centra Crne Gore.

Ovim programom, širom Evrope, slavi se raznolikost evropske filmske produkcije.

Ljubitelji filmske umjetnosti biće u prilici da premijerno pogledaju više nagrađivanih evropskih ostvarenja.

Program počinje 1. novembra projekcijom filma “Duga” crnogorskog reditelja Aleksandra Vujovića.

Narednog dana, uz svečano otvaranje, na repertoaru je francuski film “Anatomija pada”, koji je u Kanu dobio Zlatnu palmu za najbolje ostvarenje.

Selekciju kratkih filmova prikazaćemo 9. novembra. Na programu su sljedeći filmovi: “Svjedok” (Bosna i Hercegovina), “Kako sem naučila obešati perilo” (Slovenija), “Asterion” (Češka, Slovačka), “Game, Interrupted” (Turska) i film “Ključanje” (Češka, Crna Gora).

Obilježiće se i jubilej, 50 godina od jugoslovenskog filma “Svadba”, u režiji Radomira Šaranovića.

Scenario je zasnovan na istoimenom romanu Mihaila Lalića iz 1950. godine.

U finišu programa, 2. Decembra biće prikazan film “Fallen Leaves” (Finska, Njemačka), u režiji fantastičnog  Akija Kaurismakija, dobitnika specijalne nagrade žirija 76. Međunarodnog filmskog festivala u Kanu.

Poslednjeg dana programa, 8. decembra, domaća publika imaće priliku da pogleda film “The Animal Kingdom”, koji potpisuje francuski reditelj Thomas Cailley. 

Riječ je složenoj, metaforičnoj priči o genetskim mutacijama zbog kojih se ljudi postepeno pretvaraju u životinje. Svjetsku premijeru imao je na ovogodišnjem Kanskom festivalu.

Projekcije će se održati u kino-sali „Gojko Kastratović“ i Velikoj sali Muzičkog centra Crne Gore.

Ulaz na sve projekcije je besplatan.

Projekat Mjesec evropskog filma podržan je kroz program Kreativna Evropa MEDIA, u saradnji sa partnerima Europa Cinemas, CICAE i MUBI.

Izvor: Crnogorska kinoteka.

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}