Loading...

KIC pop hor ponovo oduševio Beograd

Dom omladine Beograd

Povodom Dana oslobođenja Beograda u Drugom svjetskom ratu - 20. oktobra - KIC POP HOR izveo je preksinoć veličanstveni koncert partizanskih i antifašističkih pjesama „Bez dileme – antifašizam“ u Domu omladine srpske Prijestonice.  

Domaćin koncerta beogradski Dom omladine, u saradnji sa podgoričkim horom, u goste je te večeri pozvao dramskog umjetnika Nebojšu Kundačinu, kao i soliste: Dada Topića, Žarka Dančua, Jovana Cvetkovića, Biljanu Petković, Vesnu Dimić, a boje Crne Gore „branili su“ sopran Aleksandra Vojvodić Jovović i solista hora Mladen Begović.  

Pred prepunom salom (oko hiljadu mjesta), pod umjetničkim vođstvom Ivane Vlajnić, KIC pop hor je činilo  40 pjevača, a na repertoaru su bile kompozicije:  „Teče Tara“, “Oj, đevojko drugarice”, “Komandant Sava”,“Po šumama i gorama”,  „Aj karmela“, “Internacionala”, “Padaj silo i nepravdo”, “Budi se istok i zapad”, “Oj, Kozaro”,  „Kaćuša”, “Bilećanka”, “Kraj Sutjeske hladne vode” i druge.  

Odlično višeglasno pjevanje hora i pozitivna energija, izazvala je fantastičnu reakciju publike koja je od prve do posljednje numere bodrila hor i soliste aplauzima, a uzdasima oduševljenja i usklicima: bravo, bravo,  davala je   vjetar u leđa Podgoričanima na sceni! Publika je uglas sa izvođačima i solistkinjom Aleksandrom Vojvodić iz Bara pjevala pesme „Komandant Sava“ i „Teče Tara“, a potom i sa drugim solistima, pod uzavrelim emocijama ili sa suzama u očima,  uzdasima,  ponavljala refrene pesama: „Hej haj brigade“, „Ivo Lola nije sam“, “Zemljo moja”, “Odiseja”, “Računajte na nas”, „Oj đevojko drugarice“. 

"Atmosfera na koncertu je bila uzavrela, a puna sala Doma omladine najburnije je reagovala na naše izvođenje pjesama „Bilećanka“ ,  „Internacionala“, kao i „Po šumama i gorama“ i „Bela ciao“ koje smo izveli ponovo na bis“, prenosi utiske osnivačica i menadžerka hora Snežana Burzan Vuksanović koja je na koncu večeri, uoči biseva, publiku pozdravila partizanskim pozdravom - stisnutom pesnicom na sljepoočnici, uz pozdrav:  „Smrt fašizmu“, dobijajući gromoglasni odgovor, pune sale, na nogama: „Sloboda narodu“, uz višeminutni aplauz. 

Reakcije publike nakon koncerta vrvile su od oduševljenja i zahvalnosti, a na FB stranici KIC pop hora možete, uz objavljene snimke, pročitati stotine komentara, a uz ostalo: Vi ste svijetlo na kraju tunela, Savršeno iozveden repertoar, hvala vam, Kompletan nastup je na najvišem nivou,  Moje srce od večeras jače kuca, Hvala vam što postojite, Bravo, Vi ste čudo, jedinstveni na cijeloj teritoriji bivše Jugoslavije, Bravo, čuvajte od zaborava jedno divno vrijeme i vrjednosti antifašizma, Vi ste riznica istorije jugoslovenske pjesme kojom ukazujte kako se voli, stvara i čuva domovina, drug i brat, Ambasadori ste Crne Gore i Jugoslavije i dr.   Podsjećamo da ovaj hor čini oko 60 zaljubljenika u muziku različitih profesija uzrasta od 20 do 70 godina, da je beogradski koncert bio njihov 90-i! Za šest ipo godina postojanja hora, osim na domaćim scenama i trgovima crnogorskih gradova, KIC pop hor je održao koncerte i u: Sarajevu (dva puta), Zagrebu, Skoplju, Puli, Tjentištu, Prijepolju, Konjicu.

Izvor: KIC pop hor   

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}