Loading...

Crnogorska kinoteka učestvuje na obilježavanju manifestacije Dani evropske baštine

Crnogorska kinoteka

Crnogorska kinoteka i ove godine učestvuje u obilježavanju manifestacije Dani evropske baštine (The European Heritage Days), koji predstavljaju zajedničku inicijativu Savjeta Evrope i Evropske komisije i ujedno su najrasprostranjeniji kulturni događaj u kojem učestvuju akteri širom Evrope.

Shodno ovogodišnjoj temi manifestcaije “Živo nasljeđe”, osmišljen je zanimljiv i kreativan dvodnevni program (29 – 30. septembar) koji će biti u znaku projekcija dokumentarnih filmova Branislava Bastaća, uz održavanje grafičke radionice, a vodiće je grafičarka Olivija Ivanović Strugar.

Dokumentarni filmovi Branislava Bastaća nose snažnu umjetničku vrijednost. Njegova vještina i predanost prepoznaju i oživljavaju nematerijalno nasljeđe, tradicionalne zanate i kulturne prakse.

Otuda se ukazuje mogućnost istraživanja paralela između filmske kompozicije i grafičke ekspresije. Tako će tehnike poput suve igle, monotipije i drugih kombinovanih tehnika omogućiti polaznicima da istraže bogatstvo tekstura, dubine i kontrasta, slično kao što Bastać koristi kadrove, svjetlost i sjenu kako bi stvorio emotivne doživljaje u svojim filmovima.

Kroz bogate vizuelne prikaze, nadahnute kompozicije i pažljivo odabrane kadrove, Bastaćevi filmovi će biti inspirativni našim učesnicima da istraže kako likovni elementi i tehnike grafike mogu prenijeti slične emotivne aspekte kao i njegovi dokumentarci.

Radionica podrazumijeva uključivanje šire publike i nije profesionalno orjentisana na grafiku. Namijenjena je svim ljubiteljima fotografije, filma i grafike.

Zamišljena kao simbioza dokumentarne forme i umjetničkog pristupa, ova radionica, uz projekciju filmova, svojevrsna je edukativna i inovativna metoda kojom će učesnici imati mogućnost da upoznaju različite grafičke tehnike i proći sve faze, od pravljenja skice, izrade matrice i štampanja grafičkog lista.

Ljubitelji Bastaćevog stvaralaštva su takođe dobrodošli na projekcije filmova, ne obavezujući se za nastavak programa kroz praktični rad.

Filmski program počinje u petak 29. septembra u 18 h, a radionica u subotu u 10 h.

Kinoteka ovaj program realizuje uz podršku Ministarstva kulture i medija.

Izvor: Crnogorska kinoteka

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}