Loading...

Završen FIAT PARABOLA 2023, nagrađeni najbolji

Podgorica

Publika FIAT PARABOLE 2023 je u Crnogorskom narodnom pozorištu, poslednje večeri festivala, gledala predstavu „Ujka Vanja“ u režiji Mirka Radonjića.

Potom u Kic-u Budo Tomović “Neobjavljeni dnevnik Katerine Radonjić”, koju je režirala Dušanka Belada, a izvodila Ivana Mrvaljević.

Ovo je ujedno i poslednja takmičarska predstava FIAT PARABOLE 2023.

U Velikoj Sali Kic-a Budo Tomović u 21.30 časova, biće izvedena predstava “NEOBJAVLJENI DNEVNIK KATERINE RADONJIĆ”, koju je režirala Dušanka Belada, a izvodi Ivana Mrvaljević.

U dvorištu Kuslevove kuće alternativna grupa “The Books Of Knjige” pred prepuim gledalištem, zatvorila je ovogodišnje izdanje festivala.

Žiri u sastavu: red. prof Stevan Koprivica – predsjednik žirija, pisac i direktor Gradskog pozorišta Podgorica,  Jelena Minić glumica Crnogorskog narodnog pozorišta – članica  i vanr. prof. dr Edin Jašarović producent i dekan Fakulteta dramskih umjetnosti – Cetinje – član, jednoglasno su donijeli odluke za nagrade u sljedećim kategorijama:

Specijalna nagrada dodjeluje se predstavi  “Neprijatelj (mirovna konferencija)” u režiji Melodie Lassalin i Simon Capelle u produkciji Zone – Poeme iz Francuske, koja se realizuje u saradnji sa Francuskim institutom u Crnoj Gori. Predstava Neprijatelj (mirovna konferencija) ističe se posebnim umjetničkim senzibilitetom i korpusom svih odabranih koreo-dramskih sredstava koji čine jednu izrazito kohernentnu sliku u polju fizičkog teatra, te koja se bavila preispitivanjima i istraživanjem bolnih činjenica recentnih ratova na ovim prostorima. 

Nagrada za nabolju mušku ulogu dodjeluje se ravnopravno i to: Arbenu Bajraktaraju za ulogu u predstavi “Projekat Handke” u režiji Blerte Naziraj, nastale u saradnji Qendra Multimedija, Priština, Kosovo, Mittelfesta iz Njemačke, Teatra della Pergola iz Italije i Internacionalnim pozorišnim festivalom MESS iz BiH i Ivanu Bazmareviću za ulogu u predstavi “Ujka Vanja” u režiji Mirka Radonjića i produkciji Crnogorskog narodnog pozorišta. Glumačkom harizmom Arben Bajraktaraj gradi delikatni višeslojni lik koji nas vodi kroz uznemirujuću priču o intelektualcu u društvenom nevremenu.

Ivan Bezmarević lik Astrova pravi lik neočekivanim sredstavima krećući se od toplih valera preko diskretne ironije sve do potpune fizičke ogoljenosti.  

Nagrada za najbolju žensku ulogu dodjeluje se Beti Lučić za ulogu u predstavi “Pobuna - sold out / Ljubavnice” u režiji Senke Bulić, po tekstu Elfriede Jelinek u produkciji Kazališta Hotel Bulić. Beti Lučić u specifičnoj glumačkoj bravuri lik naratorke pretvara u aktivan dramski lik koji kipti od energije i emocije. Posebnim glumačkim registrom Beti Lučić staje u odbranu Žene u ženi nesklonom okruženju.

Nagrada za najbolju režiju – Slobodan Milatović dodjeluje se Damjanu Pejanoviću za predstavu “Nesporazum” po tekstu Albera Kamija u produkciji Crnogorskog narodnog pozorišta. Damjan Pejanović režira Kamijev “Nesporazum” filigranskim rediteljskim rukopisom, akcentirajući nova značenja apusurda u odnosu na Kamijevu impostaciju ove filozofske kategorije. Vizuelna sugestivnost, beskrekorno vođenje glumaca i  brojnog tima kreativnih saradnika, određuje Pejanovića kao novi snažan argument crnogorskog pozorišta.  

Nagrada za najbolju predstavu – Gran Prix festivala dodjeluje se predstavi “Projekat Handke ili pravda za Petrove budalaštine” u režiji Blerte Neziraj, po tekstu Jetona Neziraja koja je nastala u saradnji Qendra Multimedija, Priština, Kosovo, Mittelfesta iz Njemačke, Teatra della Pergola iz Italije, i Internacionalnim pozorišnim festivalom MESS iz BiH. Ova predstava je bolno suočavanje sa vjekovnom enigmom pozicioniranja stvaraoca i intelektualaca naspram vlasti - konstatujući problematičnu odgovornost intelektualaca.

38. FIAT odigrao se pod eleptičnim geslom „Parobola“. Parabole su metaforična asocijacija na metafiziku u poeziji pjesnika Ratka Vujoševića, a istovremeno i tačna definicija kretanja Festivala internacionalnog alterantiovnog teatra iz Podgorice.

Budimo bolji ljudi za bolji svijet! Borba ne prestaje FIAT se ne predaje!

Izvor: FIAT

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}