Loading...

Samostalna izložba Ivane Radovanović u Đenovi

Đenova

U srijedu, 13. septembra će biti otvorena izložba dvoje umjetnika, Ivane Radovanović i Lorenza Ramosa u Floridi, studiju za umjetnička istraživanja u Đenovi koji će se predstaviti sa site-specifik instalacijama.

Florida je umjetnički studio i ujedno rezidencijalni program sa sjedištem u centru Đenove, tačnije u istorijskim dijelu ovog grada.Tim koji čine arhitekta Stefano Boccardo i ilustrator Fausto Montanari je u samom začetku i ima za cilj da pokrene jednu novu energiju za dijalogom i održavanjem umjetničkog eksperimentianja u pak zaboravljenom istorijskom dijelu grada, jednoj vrsti geta koji je, kako se ispostavlja prema mojim saznanjima, to nekako oduvijek i bio. Program je zasnovan na ličnom istraživanju, profesionalnom razvoju, povezivanju i saradnji. Rezidencijalni boravak je u trajanju od mjesec dana, u blizini Via del Campo gdje se nalazi studio za istraživački rad. U sklopu istog prostora postoji i izložbeni prostor koji su do sada, umjetnici i koristili za izlaganje.

Naravno, za Ivanu kao nekog ko dolazi iz druge zemlje, fokus je bio na razumijevanju kulturnog nasleđa, prostora i zajednice ljudi- vjeruje da upravo kroz nekoliko stvari koje su se još uvijek zadržale u našem društvu kao što su: sjećanje-živa riječ, arhitektura, a ponajviše prostor možemo razumjeti jezgro jedne zajednice.

Za svoju instalaciju je iskoristila korjenje masline već posječenog drveća, od kojeg je konstruisala stub pod nazivom „Roots Column“ u jednoj skromnoj težnji da odgovori na istoriju mjesta, i prošlost i sadašnjost. Instalaciju će pratiti video i foto dokumentacija istaživačkog djela procesa nastanka rada, prvenstveno pronalaženje samog materijala za rad.

Naziv rada:

Roots Column

57x61x305 cm

Metal, drvo,  kanap

2023.godine u Đenovi, Italija

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}