Loading...

Izložba ”Ispod površine” Ivanka Vana Prelević u Modernoj galeriji

Moderna galerija

U četvrtak 7. septembra u 19 h u Modernoj galeriji (Marka Miljanova 4, Podgorica) biće otvorena izložba „Ispod površine“ Ivanke Vane Prelević.

Izložba će biti otvorena do 5. oktobra 2023. godine.

Kustoskinja Petrica Duletić, istoričarka umjetnosti

“Specifičnost ovog podneblja i njegov čovjek, sukob humanizma i dehumanizacije našli su pravi izraz u stvaralačkom opusu Ivanke – Vane Prelević. Ona se plodonosno usredsređuje na aspekt tehniziranog čovjeka i njegove okoline ne eksplicirajući tematsku građu samo vizuelno, već i slojevitošću određenih poruka. Strategija pristupa u najnovijim radovima Vane Prelević zasnovana je na interakciji više vizuelnih medija i disciplina – vajarskih, slikarskih i crtačkih, te njihovom kontrapunktnom  harmonizovanju. Tako nekada dominiraju vajarski koncept, struktura i sinteza, a nekad „piktoplastički“ koloristički narativ”.

“Vana Prelević je umjetnica modernog senzibiliteta koji prati aktuelne idejne tendencije, ona strpljivo gradi sistem plastičnih simbola u kojima pronalazi univerzalni smisao. Psihološko značenje skulptura – objekata i slika na betonu umjetnica izražava direktno i neposredno prije svega naglašenom strukturom materijala. Poštujući vrijednost materije, kao bitnog činioca likovnog djela, sasvim spontano razvijajući odnose statično – dinamično, zatvoreno – otvoreno gradi sopstveni plastički znak kao duhovni simbol. Koristeći se različitim materijalima: platno, boja, žica, lijepak, nagomilavanje guste paste, presovani vatelin, Vana „ublažava“ tradicionalne razlike između slike i skulpture.

Autorka cijelom ovom postavkom nudi asocijacije koje moramo iščitati, a ne prepoznati. Oblici koji su proistekli iz njene imaginacije prepušteni našem pogledu – ne odražavaju promatranu stvarnost, već nutrinu autora koja materijalizuje doživljaje. Proživljeno je uvijek sazrelo u memoriji, a manifestuje se raznorodnim likovnim ostvarenjima. Ona ukazuje na vrijednost doživljaja, na brojne predmete i situacije koje smo prestali da primjećujemo.” – izvod iz teksta Petrice Duletić.

Kratka biografija

Rođena 1965. u Podgorici. Diplomirala 1990. i magistrirala 1995. godine na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu, na odsjeku vajarstva, u klasi prof. Miodraga Živkovića. Na istom fakultetu je magistrirala 2006, na odsjeku scenografije, u klasi prof. Geroslava Zarića.

Članica je ULUCG od 1992. godine.

Od 1995. godine radi kao scenografkinja u Crnogorskom narodnom pozorištu (CNP). Takođe, kao scenografkinja je bila angažovana na Atlas TV, i to u periodu od 2006 – 2010. g. Autorka je scenografije, kostima i lutaka u (oko) 50 dramskih i baletskih predstava.

Kao scenografkinja je bila angažovana i na filmu – u animiranom filmu “Nastup“, Centar film Beograd (2007) i u igranom filmu „Gledaj me“, Katun Movies Podgorica, (2008).

Imala je više samostalnih izložbi,a učesnica je brojnih kolektivnih predstavljanja crnogorskih likovnih umjetnika u zemlji i inostranstvu.

Dobitnica je više vrijednih nagrada.

Izvor: Muzeji i galerije Podgorica

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}