Loading...

Sadržajno raznovrstan septembar u KIC-u “Budo Tomović”

Kulturno - informativni centar "Budo Tomović"

Sa promocijom reprezentativnih umjetničkih vrijednosti Kulturno - informativni centar “Budo Tomović“ nastaviće i tokom septembra. Programski sadržaji KIC-a biće usmjereni kao i do sada na raznolikost i prije svega na kvalitet.

Početak mjeseca obilježiće promocija romana Mirjane Drljević "Niko nije zaboravljen i ničega se ne sećamo" koji je pobijedio na prvom konkursu za neobjavljeni roman izdavačke kuće Booka i ušao u najuži izbor za NINovu nagradu za 2022. godinu, a nominovan je i za regionalnu nagradu Meša Selimović.

Najavljujemo i da će u okviru muzičkog programa KIC-a 4.septembra biti organizovan premijerni nastup novoosnovanog gudačkog kvarteta Gosl u čijem sastavu su violinisti Luka Perazić, Viktor Huter, violista Petar Obradović i violončelista Sari Šaćiri. Kamerni ansambl koji je oformljen prošle godine na Ljetnjem kampu za kamernu muziku, publici u Podgorici predstaviće se izvodeći dva gudačka kvarteta Feliksa Mendelsona (br.6, op.80) i Dmitrija Šostakoviča (br.9, op.117).

Na repertoaru revije “Zlatne komedije” po kojoj je septembar u KIC-u tradicionalno prepoznatljiv, biće klasici ovog filmskog žanra bazirani na zanimljivim komičnim pričama. Deveto izdanje od 18. do 20.septembra obuhvatiće projekciju filma “Matora gunđala” (1993) sa popularnim oskarovcima Džekom Lemonom i Volterom Matauom, rimejka francuske komedije Ivana Rejtmana “Dan očeva“ (1997) i holivudske komedije Markosa Siega “Teorija haosa” (2007).

Predstava Bjelopoljskog pozorišta “Kokoška” koju je prema tekstu Nikolaja Koljade režirao Moamer Kasumović premijerno će u Podgorici biti izvedena 21.septembra na velikoj sceni KIC-a.

Trbina “Podgoričke priče” koja je postala lijepa navika Podgoričana, ali i svih onih koji vole Glavni grad, ugostiće 28.septembra akademskog slikara Nikicu Raičevića, dobitnika niza strukovnih nagada i priznanja za slikarstvo i autora prvog crnogorskog amaterskog crtanog filma.

Kraj mjeseca, tačnije 29.septembar rezervisan je za premijerno gostovanje jednog od najznačajnijih francuskih pijanista svoje generacije Aima Pagina koje organizujemo u saradnji sa Ambasadom Rumunije u Crnoj Gori.  

Podsjetimo, KIC je brojne planom predviđene programske sadržaje, ali i mnogo više od toga realizovao i tokom prethodnih osam mjeseci. Afirmisali smo ideje i projekte koji su svojim sadržajem i formom, a često i svojim avangardnim pristupom prevazilazili standardne okvire. Više od 200 programa pratilo je oko 25 hiljada posjetilaca za koje će vjerujemo i tokom narednih mjeseci KIC biti centar zbivanja i mjesto okupljanja s obzirom na broj filmskih i pozorišnih premijera, izložbi, književnih večeri i koncerata različitih profila koje ćemo prirediti.

Izvor: KIC “Budo Tomović”

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}