Loading...

Završen 29. Sarajevo film festival, nagrađen projekat „Primavera“ Dušana Kasalice na CineLink Industry Days

Sarajevo

Novi projekat crnogorskog reditelja Dušana Kasalice „Primavera“ nagrađen je na ovogodišnjem CineLink Industry Days koprodukcijskom marketu koji se održava u okviru Sarajevo film festivala. Projekat „Primavera“ dobio je CineLink nagradu Filmskog centra Srbije u iznosu od 10.000 eura.

Žiri u sastavu mr Sanja Jovanović, menadžerka za programske politike i planiranje u Filmskom centru Crne Gore, Ivan Karl, direktor Filmskog centra Srbije, Behruz Hašemian, producent i Čedomir Kolar, producent, u svom obrazloženju naveo je da se Kasalicin projekat ističe po svom inovativnom istraživanju rastuće uloge žene u modernom društvu, kao i po posebno oštrom pogledu na fenomen selektivnog abortusa, kroz uvjerljivu naraciju i delikatan umjetnički pristup temi.

CineLink nagradu Filmskog centra Crne Gore u iznosu od 10.000 eura dobio je grčki projekat „A Long Embrace“ reditelja Gabrijela Cafke, produkcijske kuće „Wild at Heart“. Nagradu je u ime Filmskog centra Crne Gore uručila mr Sanja Jovanović, menadžerka za programske politike i planiranje.

Eurimages nagradu za koprodukciju u iznosu od 20.000 eura dobio je mađarski projekat „My Mother, The Monster“ reditelja Olivera Rudolfa, produkcijske kuće „Kino Alfa“.

Još dva crnogorska projekta našla su se u selekciji ovogodišnjeg CineLinka, i to „Po meni se ništa neće zvati“ Đorđa Vojvodića u koprodukcijskom marketu, i „Gym“ Srđana Vuletića u segmentu Work in Progress, kao manjinska crnogorska koprodukcija. U programu Talents Sarajevo učestvovali su mladi crnogorski reditelji Gana Čomagić i Marija Jovanović.

Na CineLink Talks konferenciji, koja je održana u okviru CineLinka, učestvovao je i mr Marko Eraković, savjetnik za međunarodnu saradnju i promociju u Filmskom centru Crne Gore. On je na panelu pod nazivom „Country perspectives: Shaping audiovisual futures through tax incentives“ predstavio program „Film in Montenegro“ koji Filmski centar sprovodi od 2020. godine u cilju privlačenja što većeg broja inostranih produkcija u Crnu Goru, njegove rezultate, kao i planove za dalji razvoj.

Podsjećamo da je u takmičarskom programu kratkog filma premijeru imao kratki film Ivana Bakrača „Neka cvjeta rosno cvijeće“, a u sklopu programa Open Air svoju svjetsku premijeru pred sarajevskom publikom imao je crnogorski film „Sirin“ reditelja Senada Šahmanovića u produkciji „Cut-Up“, kao i crnogorska manjinska koprodukcija „Smrt djevojčice sa žigicama“ reditelja Gorana Kulenovića, čiji je crnogorski koproducent Dušan Kovačević sa „Natenane Production“.

U takmičarskom programu dokumentarnog filma prikazana je i manjiska crnogorska koprodukcija „Dosije Labudović: Nesvrstani“ Mile Turajlić, crnogorskog koproducenta Vuka Perovića, dok je drugi dio diptiha o Stevanu Labudoviću „Dosije Labudović: Cine-Guerrillas“ prikazan u programu „Suočavanje s prošlošću“. Van konkurencije je prikazana i manjinska crnogorska koprodukcija „Čuvari formule“ Dragana Bjelogrlića.

 

„Srce Sarajeva“ za najbolji film dobio je gruzijski film „Kos kos kupina“ Elene Naveriani, dok je za najbolju režiju nagradu dobio Filip Sotničenko za film „La Palisiada“. U dokumentarnoj selekciji, „Srce Sarajeva“ za najbolji film pripalo je Nemanji Vojinoviću za film „Flašaroši“, dok je počasno „Srce Sarajeva“ dodijeljeno rediteljima Lin Remzi, Čarliju Kaufmanu i Marku Kazinsu.

Detaljnije o nagradama i ovogodišnjim dobitnicima možete čitati ovdje.

Izvor: Filmski centar Crne Gore

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}