Loading...

“Ana Karenjina” u Splitu

Split

Višestruko nagrađivana predstava “Ana Karenjina”, koju je prema romanu L.N. Tolstoja režirao Mirko Radonjić, u koprodukciji Kraljevskog pozorišta “Zetski dom” i  Dramskog studija “Prazan prostor” iz Podgorice, selektovana je za učešće na ovogodišnjem Festivalu “Splitsko ljeto”.

Riječ je o međunarodnom festivalu koji obuhvata dramski, operski, baletski i koncertni program, a dodjeljuje nagradu “Judita” za najbolju izvedbu u dramskom dijelu i jednu nagradu za muzički dio.

Uz Dubrovačke ljetne igre predstavlja najveći, najstariji i najreprezentativniji nacionalni pozorišni festival koji se održava u ambijentalnim prostorima.

Predstava “Ana Karenjina” biće izvedena u Splitu 23. jula ove godine.

Podsjećamo, prošle godine “Ana Karenjina” je osvojila Grand prix 62. Internacionalnog teatarskog festivala MESS u Sarajevu “Zlatni lovorov vijenac za najbolju predstavu u cjelini”. Takođe, dodijeljeno je još pet nagrada: “Zlatni lovorov vijenac za najbolje glumačko ostvarenje” pripao je Aleksandru Gavraniću, nagradu “Rejhan Demirdžić” za najbolje mlade glumce dobili su Sanja Vujisić i Pavle Prelević, dok je Iliji Gajoviću pripala Nagrada Sound of MESS Radio Sarajeva za zvuk i muziku. Uz sve navedeno, predstavi “Ana Karenjina” pripala je i nagrada “Zlatna maska”, koju dodjeljuje sarajevski dnevni list “Oslobođenje”.

Takođe, predstava je dobila i specijalnu nagradu “Bijenala scenskog dizajna BISD 2022” u Novom Sadu, kao i nagradu za režiju (Mirko Radonjić) i najbolju žensku ulogu (Sanja Vujisić) na Festivalu internacionalnog alternativnog teatra – FIAT u Podgorici (2021).

Foto: Ana Kašćelan

Izvor: Kraljevsko pozorište Zetski dom

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}