Loading...

Proslava Frankofonije u Crnoj Gori

Razne lokacije

Na programu su umjetnička ostvarenja i izvedbe na francuskom i crnogorskom jeziku.

Organizovanjem različitih manifestacija ističe se veza Crne Gore sa frankofonijom i vrijednostima koje ova međunarodna politička zajednica promoviše. Crna Gora, sa statusom države posmatrača od 2018. godine, ima ambiciju da postane pridruženi član na narednom samitu koji će se održati u Parizu 2024. godine. Međunarodna organizacija frankofonije posvećena je promovisanju jezičke i kulturne raznolikosti.

Proslava Frankofonije je namijenjena široj publici i obilježava se u čitavoj zemlji kroz različite kulturne događaje,  od 14. do 28. marta. Ove godine ćemo uživati u zvucima belgijskog dua, kao i u čarobnom glasu Nikoline Tomašević,  koja će nastupiti u Budvi, u okviru koncerta pod nazivom „Noći ljubavi“. Izložba „Strip i diplomatija“ biće svečano otvorena na Fakultetu političkih nauka, a planirano je da bude izložena i u drugim gradovima.  Francuski filmovi za djecu i tinejdžere, sa titlom na crnogorskom jeziku, biće prikazani u gradovima koji budu učestvovali u programu.

Za pobjednike trke u kojoj će učestvovati frankofoni podgorički srednjoškolci (o čemu ste detaljnije informisani od strane koleginice Vesne Lučić iz ambasade Francuske), a koja će se organizovati na dan kada brojimo petsto dana do Olimpijskih igara u Parizu, predviđen je boravak u Francuskoj. Ambasada Rumunije obezbjeđuje vrijedne nagrade za pobjednike takmičenja u crtanju i pisanju eseja na temu uloge vajara Brankušija u modernizmu. Talentovani učenici imaće priliku da predstave svoje umijeće u slobodnom scenskom izrazu na sceni u gimnaziji „Slobodan Škerović“.

Period koji je u znaku frankofonije je period susreta, razmijena ali i opuštanja, na zadovoljstvo i učesnika i publike.

Izvor: Francuski institut

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}