Loading...

Ljubljana na nogama: Ovacije za predstavu “Bez portfelja”

Mestno gledališče Ljubljansko

Slovenačka publika višeminutnim ovacijama pozdravila je izvođenje predstave Gradskog pozorišta ,,Bez portfelja”, reditelja Branislava Mićunovića u okviru festivala Ruta grupa Triglav.

Predstava je napunila  do poslednjeg mjesta salu Mestnog gledališča ljubljanskog, a u izvođenju su uživali mnogobrojni predstavnici kulturnog i javnog života Ljubljane.

Stolica više tražila se tokom okruglog stola na kojem su govorili glumci, reditelj i direktor Gradskog pozorišta Stevan Koprivica koji je i autor teksta ovog komada.

Ovdje govorimo o regionalnoj dijagnozi društva, sa jedne strane, a sa druge, jedan krik, vapaj, ne bi li se napravio neki iskorak ka dostojanstvu, ako ničemu drugom. Nušić jeste premisa, ali je bio lociran u drugo vrijeme, državu, okolnosti, sisteme, a mi smo tu njegovu inicijaciju o opčinjenosti vlasti prebacili na ovo naše. To su koordinate po kojima se predstava kreće i koje je reditelj Mićunović artikulisao spram teksta koji mu je ponuđen, a sa druge strane, ovo su sociološki, politički i ideološki okviri koji su odredili ovaj put – rekao je direktor Gradskog pozorišta Stevan Koprivica.

Umjetnički direktor Dušan Kovačević ističe važnost regionalnog igranja predstava i umjetničkog povezivanja

Važno je da igramo na drugim scenama, pozorištima, pred drugom publikom. Ponosni smo na našu rutu koja nam omogućava kulturnu razmjenu eminendtnih regionalnih pozorišta. Važno je igrati i predstave  koje nose univerzalnu priču.

Moram da se zahvalim što ste u ovako velikom broju ostali da razgovarate sa nama. Vaša publika je divna. Kao što ste i vidjeli, dok ne budemo zajednički vjerovali u nešto što jeste demokratija, stvarna promjena u našim malim plemenskim društvima neće biti moguća  – kazala je glumica Dubravka Drakić

Sledeći festival RUTA GRUPAA TRIGLAV zakazan je u Podgorici sredinom aprila mjeseca.

Izvor: Gradsko pozorište Podgorica

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}