Loading...

Rezultati petog konkursa Biber

online

Žiri petog regionalnog Konkursa za kratku priču Biber, u sastavu Kalina Maleska, Lejla Kalamujić i Olja Savičević Ivančević, donio je odluku o nagradama i izabrao je 25 priča koje će biti objavljene u višejezičnom zborniku. 

Autorke i autori ovih priča su: Aida Šečić Nezirević iz Sarajeva, Albina Idrizi iz Gnjilana, Amina Kaja iz Prištine, Ana Jugo iz Beča, Ana Kutleša iz Zagreba, Andrea Hribar Livada iz Zagreba, Anica Marcelić iz Zaprešića, Ante Storić iz Šibenika, Dražana Marković Krezić, Dubravka Tintor iz Viškova, Dušan Radaković iz Zrenjanina, Ena Katarina Haler iz Zagreba, Ernad Osmić iz Brčkog, Goran Janković iz Ljubljane, Lana Bunjevac iz Zagreba, Lidija Deduš iz Varaždina, Miloš Perišić iz Aranđelovca, Naida Mujkić iz Doboja, Sanja Mučkajeva Vidanovska iz Bitolja, Senad Jusić iz Bugojna, Slađana Nina Perković iz Banja Luke, Srđan Miljević iz Beograda, Lena Lončarević iz Županje, Vasilije Perović iz Beograda i Vesna Todorovska iz Kumanova.

Biber je konkurs za kratku, angažovanu priču na albanskom, makedonskom, bosanskom, hrvatskom, srpskom i crnogorskom jeziku. Peti konkurs Biber bio je otvoren od 10. 12. 2021. do 1. 6. 2022. Na konkurs su stigla ukupno 473 rada (387 na BHSC jeziku, 69 na makedonskom i 17 na albanskom jeziku). Tema konkursa je pomirenje u kontekstu zaostavštine ratova i nasilja u zemljama bivše Jugoslavije, a dolaze u obzir i priče koje mogu da doprinesu boljem razumijevanju među ljudima, smanjenju mržnje i razgradnji predrasuda, antiratne priče, priče koje se bave suočavanjem s prošlošću, razgradnjom slika o neprijateljima, saosjećanjem sa drugima, hrabre priče koje se usuđuju da hodaju u „neprijateljskim“ cipelama, priče koje pomjeraju granice i otvaraju nam puteve da gradimo izvjesniju, bezbjedniju i slobodniju budućnost za sve. Konkurs organizuje Biber tim Centra za nenasilnu akciju Sarajevo-Beograd.

Organizatori očekuju da će višejezična zbirka priča biti objavljena do marta/ožujka 2023. godine (kada svi prevodi priča budu spremni).

Saopštenje žirija:

"Nakon izvršene predselekcije, čitale smo i ocjenjivale 101 priču pristiglu na konkurs. Jednoglasno smo odlučile da se prve tri nagrade dodijele sljedećim pričama:

prva nagrada: 

„Doba linjanja“, autorice Ane Kutleše;

druga nagrada: 

„Fertik“, autorice Lidije Deduš;

treća nagrada: 

„Zemlja sreće“ autora Ante Storića i „Reči“ autora Miloša Perišića.

Također, posebno želimo pohvaliti priču „Vaške“ autora Dušana Radakovića.

Pored navedenih, u zborniku biće objavljene i priče sljedećih autora i autorica: Senada Jusića, Ernada Osmića, Slađane Nine Perković, Anice Marcelić, Aide Šečić Nezirević, Tene Lončarević, Andree Hribar Livada, Naide Mujkić, Albine Idrizi, Vesne Todorovske, Srđana Miljevića, Ane Jugo, Lane Bunjevac, Dubravke Tintor, Ene Katarine Haler, Gorana Jankovića, Vasilija Perovića, Dražane Marković Krezić, Amine Kaje i Sanje Mučkajeve Vidanovske.

Ovogodišnji izbor priča tematski se kreće od otvorenog suočavanja s bolnom prošlošću (često prikazanom iz perspektive djece i mladih što je očekivano s obzirom na generacijsku pripadnost autorica i autora) do nekih novih izazova koje donosi suvremenost. Pozitivan utisak na nas ostavila je hrabrost iskazana u velikom broju priča – da se pokuša „hodati u tuđim cipelama“; pisanje iz perspektive „one druge strane“, bilo da ta perspektiva pripada drugom rodu, svjetonazoru, nacionalnosti ili generaciji.

Izražavamo zahvalnost svima koji su učestvovali, te iskreno čestitamo odabranim autorima i autoricama.

Lejla Kalamujić

Kalina Maleska

Olja Savičević Ivančević"

 

 

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}