Loading...

Crnogorska književnica Tijana Rakočević dobitnica stipendije Evropske mreže za književnost Traduki

Razne lokacije

Nastavljajući dugogodišnju saradnju sa Mrežom TRADUKI, P.E.N. Centar u BiH će u 2022. godini ugostiti troje rezidenata u okviru nekoliko tipova rezidencija. Tim povodom će u Sarajevu, u oktobru i novembru, boraviti književnica Tijana Rakočević.

TRADUKI rezidencija će joj otvoriti prostor, kako kaže, za pisanje proze koja tematizira aktuelna, najčešće globalna politička pitanja i koja sa sobom nosi univerzalnu poruku. Priče koje nastanu za vrijeme rezidencijalnog boravka u Sarajevu naći će se u zbirci priča na kojoj trenutno radi i čije se objavljivanje očekuje krajem godine:

Književni proizvod koji bi tom prilikom nastao tretira kulturnu i mentalitetsku prepletenost ukrajinskog i ruskog naroda, a zatim i suočavanje sa prošlošću koje bi, bez sumnje, doprinijelo boljem razumijevanju sukoba. Priča ‘Izdajnik’ prati sudbinu dva lika, Andreya i Andriia ‒ prvi je Rus, drugi Ukrajinac; prvi je učesnik sanktpeterburških antiratnih demonstracija, drugi je ukrajinski pristalica ruske agresije sa prebivalištem u Harkivu; prvi je, kao izdajnik, uhapšen i odveden pravo u smrt, drugi je, takođe izdajnik, raščerečen od strane svojih sunarodnika. Priča nudi uporedni pregled njihovih životnih filozofija koje su, iako međusobno vrlo različite, motiv da se pažnja usmjeri na uzaludnost ratovanja općenito, ali i da se lojalnost domovini, kao vrlo fleksibilna kategorija, stavi u prvi plan i podvrgne novom vrednovanju.

Druga planirana priča, čiji je radni naslov ‘Drugi val’, nizom interpretativnih tehnika opservira epidemijsku stvarnost i konkretizuje posljedice dvaju različitih stilova života: onog koji ne mari za očiglednu opasnost, i onog koji je se bezmjerno plaši. U njenom središtu su dvoje ljudi koji, jedno iz straha a drugo zbog prezira prema njemu, ni pored očigledne privrženosti ne uspijevaju da se usaglase oko susreta odnosno oko uslova pod kojim on treba da se dogodi, što je svojevrsna metafora za društveni poredak u kojem različiti svjetonazori koegzistiraju samo ako ne dolaze u međusobni dodir. Njihov sastanak, obilježen grotesknim, ali očekivanim raspletom (u kojem jedno od njih, ono zdravo, ono koje je sve vrijeme preduzimalo mjere predostrožnosti, postaje žrtvom neodgovornosti onog drugog, intoksikovanog) takođe je vješt alegorijski prikaz načina na koji kontakt dviju suprotstavljenih ideja u post-truth eri rezultiraju gotovo apokaliptičnim epilogom. Takođe, važno je istaći da se (i) u ovoj priči očituje interesovanje za budućnost subjekta izolovanog unutar svog mikrokosmosa; on je, kao i umjetnik, nespreman da se suoči sa izloženošću. Sâma rezidencija je oblik izolacije, zar ne?

Pored spisateljskog rada, Tijana Rakočević će se posvetiti organizaciji i realizaciji različitih kulturnih događaja koji će poslužiti da se bolje upozna sa lokalnim književnim auditorijumom i da predstavi svoje aktivnosti na najbolji mogući način.

Tijana Rakočević je rođena 23. 6. 1994. godine u Podgorici. Doktorantkinja je na Filološkom fakultetu u Nikšiću (Odsjek za crnogorski jezik i južnoslovenske književnosti). Stipendistkinja je Crnogorske akademije nauka i umjetnosti za 2016/17. godinu i bavi se naučnim radom. Objavila je jednu knjigu poezije (Sve blistavi kvanti), a njeni radovi – eseji, prikazi, pjesme i priče, prevedene na nekoliko svjetskih jezika ili u originalu – mogu se naći u regionalnoj književnoj periodici. Zamjenica je glavnog urednika u izdavačkoj kući „Fokalizator“. Bila je saradnica Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, Centra savremene umjetnosti Crne Gore, Muzeja i galerija Podgorice i Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Podgorica, a trenutno je zaposlena u Vladi Crne Gore.

Dobitnica je prve nagrade na konkursu za najbolju kratku priču u Crnoj Gori za 2019. godinu, u organizaciji Podgorica art festivala, autorka je najbolje bihorske priče (2020) i najbolje queer priče regiona (2021). Takođe, dobitnica je Nagrade Ministarstva kulture za najbolju kratku priču prijavljenu za IPA projekat HAMLET (Interreg IPA prekogranični program saradnje Italija ‒ Albanija ‒ Crna Gora), prve nagrade na konkursu Instituta „Goethe“ iz Zagreba za najbolju pjesmu na temu pitke vode (2021) i treće nagrade na konkursu Američkog ugla za najbolju priču inspirisanu životom i radom američkih književnica („Granica“, 2021).

Članica je Crnogorskog PEN centra.

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}