Loading...

Kineski spoj umjetnosti i sporta na Otvorenom prvenstvu SAD

USA

Kineski teniser Wu Yibing upisao se u sporstku istoriju svoje zemlje ali i u istoriju umjetnosti. Teniser Wu je postao prvi Kinez koji je stigao do trećeg kola Otvorenog prvenstva SAD (US Open). 

Wu je nedjeljama bio tema na društvenim mrežama i zbog medaljona na lijevom rukavu dresa. Medaljon je rezultat saradnje tenisera i kineskog umjetnika Xu Leia i kolekcionara i osnivača X muzeja Michael Xufu Huanga. Medaljon je zasnovan na seriji djela "The Variations of Chalk Cliffs at Ruegen"  (2021), koja je dio kolekcije X muzeja i trenutno se može pogledati u paviljonu Kine na Bijenalu u Veneciji. 

Serija je inspirisana njemačkim slikarom Caspar David Friedrichom, kao i pejzažnim slikama kineske dinastije Song.

Michael Xufu Huanga je za Art News izjavio da je umjetnik Xu Lei oduševljen što se slika može prikazati u vidu minijature na dresu čime bi se sportistima pružila ruka podrške: "Umjetnik vjeruje da, iako je sport naizgled drugačija oblast od umjetnosti, oba donose širok spektar ornamentalne i vizuelne vrijednosti, što je, u tradicionalnoj kineskoj misli, balans između dvije krajnosti. Time je istovremeno i drevna grčka umjetnost - spoj snage i ljepote.” Prema riječima Huanga, X muzej je bio prva umjetnička institucija koja je sponzorisala nekog tenisera stavljajući djelo iz svoje kolekcije na dres igrača. "Bio je to hrabar potez, ali se isplatio", rekao je Xufu Huang.

Izvor: news.artnet.com

Foto: Sarah Stier/Getty Images

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}