Loading...

Katedrala Notre Dame biće otvorena za javnost 2024. godine

Katedrala Notre Dame

Katedrala Notre Dame će biti otvorena za javnost tokom 2024. godine. Očekuje se da će se do tada završiti restauracija katedrale koja iznosi 846 miliona eura. Cijena, između ostalog, uključuje i čišćenje crkvenih orgulja (8.000 lula).

Francuska ministarka za kulturu, Rima Abdul-Malak, istakla je da se teži prvođenje kraju restauracije čuvene katedrale do 2024. godine, što bi se poklopilo sa Olimpijskim igrama u Parizu.

Od 15. aprila 2019. godine do danas prikupljeno je više od 846 miliona eura od preko 340.000 pokrovitelja i donatora iz 150 zemalja. Prva faza radova, koja je obuhvatala konsolidaciju i obezbjeđenje zgrade, a završena je u avgustu 2021. godine, koštala je 150 miliona evra. Procenjuje se da će druga faza, faza restauracije, koštati 550 miliona eura. Ona uključuje radove na ramovima i krovovima, kao i rekonstrukciju kule. Preostalih 146 miliona eura planirano je za restauraciju eksterijera.

Katedrala Notre Dame poznata je širom svijeta po veličini, jedinstvenosti i značaju za svjetsku arhitekturu. Datira  još iz 12. vijeka i poznata je po klasičnom književnom djelu Zvonar crkve Notre Dame Victora Hugoa.

Izvor: Artnet

Foto: Vincent Callebaut, architecte / Le projet de Vincent Callebaut pour la reconstruction de Notre-Dame de Paris

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}