Loading...

Izložba “Nebo” umjetnika Mata Uljarevića

Galerija Botanička bašta

U utorak, 26. jula u 20 h, u Galeriji Botanička bašta, biće otvorena izložba “Nebo” umjetnika Mata Uljarevića.

U tekstu za katalog koji prati izložbu, Vuk Vuković, muzejski pedagog, i kustoskinja Maja Dedić, zapisali su:

„Dihotomija uvijek već javljenja između dualiteta Nebo/Zemlja ne mora se nužno čitati u ključu nebo noumena, zemlja fenomena, i upravo vertikalno ka nebu uzrastajući, ove figure uznastojaće dosegnuti svoju drugu, dakle, neotuđivu nebesku polovinu. Zidane, arhitektonski građene, skulpture Mata Uljarevića su rezultat umjetničkog direktnog kontakta sa materijalom. Nebo (duh), zemlja (materija), njihov odnos odslikava se u izrazito impresivno izvajanim, očnim dupljama „Ljudi 1“ koji čekaju „dobru vijest“ koja dolazi odozgo.“

Mato Uljarević je rođen u Podgorici 1997. godine. Diplomirao je na specijalističkim studijama vajarstva, na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, u klasi prof. Predraga Milačića 2020. godine. Učestvovao je na više domaćih i međunarodnih umjetničkih projekata, studijskih razmjena, rezidencija i radionica. Studijski je boravio na programu Skulptura, objekat, instalacija na Fakultetu lijepih umjetnisti i dizajna u Bratislavi (2018. ERASMUS+). Dobitnik je više nagrada u oblasti umjetnosti. Bavi se skulpturom, crtežom, konceptualnom umjetnošću i animacijom.

Član je ULUCG. Osnivač je NVO Reanimacija. Radi kao reditelj na nekoliko filmskih projekata (“Uroš”, “Burna brežina”). Autor je knjige „Suteren“ (2022). Osnivač je izdavačko-umjetničke inicijative “Tvrd orah”. Trenutno završava master studije na FLU Cetinje. Živi u Podgorici.

Izložbu će otvoriti kustoskinja Maja Dedić, a izložba se može pogledati do 31. avgusta. 

Izvor: Centar savremene umjetnosti Crne Gore

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}