Loading...

KIC pop hor oduševio Skoplje 13. jula

Razne lokacije

Povodom Dana državnosti Crne Gore, a u okviru manifestacije Skopsko ljeto, KIC pop hor je održao svoj 70. koncert, u glavnom gradu Sjeverne Makedonije, u srijedu - 13. jula u Suli hanu (zdanje Fakulteta likovnih umjetnosti). Veliku zahvalnost na realizaciji događaja horisti duguju ambasadi Crne Gore u Skoplju i Nj.E. ambasadorki Mariji Petrović i njenom timu, kao i ovogodišnjoj 43. manifestaciji „Skopsko ljeto“. Zahvalnost za podršku duguju i ambasadi Sjeverne Makedonije u Podgorici i Nj.E. ambasadoru Mihajlu Trpkoskom.

Prema riječima osnivačice i menadžerke prvog crnogorskoj pop hora Snežane Burzan Vuksanović, rad na ovom projektu trajao je nekoliko godina. „Trebalo je održavati komunikaciju započetu još 2019, nastaviti dogovore i tokom „godina korone“, ali upornost i dobra volja obje strane su se isplatili i zbilja smo ponosni što smo imali priliku da gostujemo u Skoplju i to baš na 13. jul, jedan od najvećih i najznačajnijih datuma naše države, u prelijepom prostoru Suli hana u staroj skopskoj čaršiji, pod vedrim nebom, a u društvu visokih zvanica naše ambasade, predstavnika javnog, političkog, privrednog, kulturnog života Skoplja i Sjeverne Makedonije. Među njima su bili predstavnici makedonskog Sobranja i Vlade, gradonačelnici nekoliko makedonskih gradova, kao i predstavnici diplomatskog kora, građani i prijatelji hora. „Prema mom mišljenju otpjevali smo jedan od najboljih koncerata hora ikad, a zbilja smo bili ispirisani i divnim domaćinima, odličnom tehničkom podrškom, prelijepim ambijentom, raspoloženom publikom koja nas je bodrila tokom cijelog koncerta. Naročito dobro i emotivno reagovali su na naše nadahnuto izvođenje dvije nacionalne himne „Oj svijetla majska zoro“ i „Denes nad Makedonija“, potom na nostalgične pjesme „Računajte na nas“, „Zemljo moja“, „Bela ćao“, ali i na popularne „Džipsi song“ Vlatka Stefanovskog, „Moja je pjesma lagana“ Akija Rahimovskog, „Negativ“ Tijane Todevske Dapčević, Knezov hit „Mene voljela“ ali i na „Crnom Gorom“ koju je hor otpjevao na bis. Razmjena energije bila je fantastična, a to i jeste smisao svake umjetnosti, pa smo svi u horu bili presrećni nakon koncerta i puni najljepših utisaka se vratili kući“, zaključuje Burzan Vuksanović.

Dirigentica hora prof. Zoja Đurović kaže da je boravak u Skoplju nešto što se ne može zaboraviti, od samog prijema pa do svega ostalog - organizacije, topline dočeka, pripreme koncerta i emocija nakon koncerta. „Priznajem, nijesam baš bila sigurna, naravno, ne znajući kakve će strukture biti zvanice, odnosno publika, da li će repertoar koji smo pripremili biti ono što će ih razgaliti, da li će pjesme biti poznate većini. Repertoar smo birali s pažnjom i željom da ugodimo većini. Naravno, odmah nakon otpjevane obje državne himne, počele su dobre vibracije i energija koja je u krešendu jurila ka posljednjoj kompoziciji. Veoma mi je drago što je baš taj jubilarni, 70-i koncert bio u Skoplju pred ljudima koji su vidljivom emocijom odgovarali na svaku našu ispjevanu notu i riječ. Hvala im na tome, od srca. Hvala našoj uvaženoj ambasadorki, NJ.E. Mariji Petrović na odličnoj organizaciji i vanredno dirljivom govoru na početku. Nadamo se nekom ponovnom viđenju“, zaključuje Đurovićeva.

Podsjetimo, prvi crnogorski pop hor počeo je sa radom 1. marta 2017. godine, a već pet ipo godina uspješno ga vodi menadžerski tim Snežana Burzan Vuksanović i Sanja Radusinović, pod okriljem NVU Kutak i uz logističku podršku JU KIC "Budo Tomović”. Hor ima oko 60 istinskih zaljubljenika u muziku, pjevanje i druženje, raznih profesija i generacija iz cijele Crne Gore. KIC pop hor priredio je do sada 70 koncerata širom Crne Gore, kao i nekoliko u regionu, u: Beogradu, Sarajevu, Prijepolju, Puli i prvi put sada u Skoplju. Osim pop repertoara, hor je poznat po svom projektu „Bez dileme - antifašizam", odnosno repertoaru partizanskih i antifašističkih pjesama, za koji je dobio prestižnu Povelju za zasluge u razvoju i unapređenju antifašizma SUBNOR-a i antifašista Crne Gore. KIC pop hor je snimio i nekoliko muzičkih spotova - Bilećanka (2018), Nesalomiva (2019), Teče Tara (2019), a vjeruju da će do kraja godine snimiti i spot za himnu hora „Muzika“.

Članovi hora koji su nastupali u Skoplju su: Slobodanka Seka Martinović, Ana Cmiljanić, Ivana Vlajnić, Biljana Ćulafić, Jelena Vujisić, Vesna Begović, Biljana Danaj, Snežana Delević, Tatjana Vujović, Peko Nikolić, Mihailo Vuksanović, Milorad Dada Rakčević, Đorđe Saveljić, Srđan Popović Tamara Jovović, Slavica Dragović, Katarina Sladaković, Jelena Rakočević, Mladen Begović, Igor Đurić, Haris Alivodić, Vuk Koljenšić, Sanja Čapunović, Anja Nikolić, Anđela Mićović, Maja Miranović, Elzana Hajdarpašić, Sandra Milićević, Martina Drinčić, Dejana Savićević, Lidija Janković, Jelena Bubanja, Milanka Šofranac, Sanja Dragaš, Miodrag Mišo Andrijašević, Snežana Burzan Vuksanović sa dirigenticom Zojom Đurović.

Hor će se okupiti 1. septembra, nakon ljetnje pauze, a već imaju zakazane nastupe u Domu kulture „Crvena komuna“ u Petrovcu 3. septembra, na Njegoševim danima 7. septembra, Ulcinju 17. septembra...

Izvor: KIC “Budo Tomović”

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}