Loading...

23. izdanje manifestacije Podgoričko kulturno ljeto 2022.

Razne lokacije

Povodom početka 23. Podgoričkog kulturnog ljeta, u Modernoj galeriji u Podgorici održana je konferencija za medije na kojoj su o programu manifestacije govorili sekretarka Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada Ana Medigović i direktor JU Muzeji i galerije Vučić Ćetković.

Slijedeći koncepciju ovogodišnjeg Podgoričkog kulturnog ljeta, od 3. juna do 25. septembra publici će biti ponuđeni zanimljivi i kvalitetni domaći i regionalni književni, pozorišni, filmski i muzički programi, kao i programi iz oblasti vizuelnih umjetnosti.

Program manifestacije otvoriće izložbe „ACQUA ALTA“ i „Tokio 2018“ poznatog crnogorskog umjetnika Milije Pavićevića, 3. juna u 20 časova i 30 minuta, u Modernoj galeriji,  dok će  pola sata kasnije  u Njegoševom parku nastupiti duo  Dušanka Belada i Marija Mitrović.

Sekretarka Medigović naznačila je da se u koncipiranju Podgoričkog ljeta, kao i ranijih godina, vodilo osnovnim smjernicama kulturne politike Grada,  sa ciljem da se kultura učini dostupnijom i bližom svim građanima Podgorice, te pokaže da svaki kutak Podgorice može biti scena za izvođenje kulturno-umjetničkih programa.

“Kroz programe i manifestacije koje realizujemo možemo vidjeti i da se mijenjaju i rastu kulturne potrebe stanovnika grada. Trudimo se da zajedno razvijamo specifičan, originalan i fleksibilan kulturni milje”, istakla je sekretarka Medigović.   

Jedan od noviteta ovogodišnjeg Podgoričkog ljeta, kao izraz vrednovanja uspjeha najboljih učenika osnovnih i srednjih škola u Glavnom gradu, jeste premijerna organizacija manifestacije „Dan najboljih” na otvorenom, na Trgu nezavisnosti, 14. i 15. juna, gdje će, uz tradicionalno uručenje nagrada, biti upriličeni koncerti bendova “L’ombelico i “Adrian i Crveno i crno”. Sjajna saradnja sa institucijama kulture, nezavisnom scenom, međunarodnim organizacijama i diplomatskim predstavništvima  rezultiraće i ove godine obiljem programa u okviru Podgoričkog kulturnog ljeta. Programsko osvježenje biće i niz filmskih projekcija na različitim gradskim lokacijama.

Direktor JU Muzeji i galerije Podgorice Vučić Ćetković predstavio je bogati likovni program sačinjen od izuzetnih umjetničkih izložbi. Istakao je da je ova manifestacija u kontinuitetu mjesto za referentne umjetnike, kakav je naravno Milija Pavićević, istaknuti crnogorski stavaralac značajnih međunarodnih dostignuća. U okviru ovogodišnje manifestacije, biće predstavljen i rad značajnih mladih stvaralaca, kao i umjetnika  iz regiona.

Junski sadržaji će žanrovski biti raznoliki a dominiraće muzički programi i festivali. Na Stadionu FK Zabjelo 10. juna počinje „Festival kulture Zabjelo“, na kome će učestvovati najpopularniji rokenrol bendovi s prostora ex-YU: Zoster, Partibrejkers, Darko Rundek & Ekipa i domaći bend Parampaščad. Istog dana u 20 časova, u Njegoševom parku biće upriličen koncert učenika Srednje muzičke škole „Andre Navara“, a u subotu, 11. juna u 20 časova i 30 minuta, u Mediteranskom vrtu na brdu Gorica, koncert crnogorske harfistkinje Milice Kankaraš.

U neđelju, 12. juna u 20 časova, u Njegoševom parku, biće održan koncert Osnovne muzičke škole „Andre Navara“, dok će u srijedu i četvrtak 15. i 16. juna, u Velikoj sali KIC-a „Budo Tomović“ u 19 časova biti održan koncert učenika Muzičke škole „Vasa Pavić“. U četvrtak 16. juna biće održana dva koncerta, Damira Urbana, na Trgu nezavisnosti i  Marka Louisa u CKZ Ribnica. U petak i subotu, 17. i 18. juna, u Mediteranskom vrtu na brdu Gorica, biće izvedeni koncerti Milene Jaramaz i Ivane Dendić (duo violina) i koncert Marije Milić i Žunje Lipanović (duo flauta). Ljubitelji džeza, uživaće 18, 19, i 21. juna na „Made in New York Jazz Festivalu Montenegro 2022“, a u četvrtak 23. juna, u 20 časova i 30 minuta, u Velikoj Sali KIC-a „Budo Tomović“, biće održan koncert „Evropa kroz filmsku muziku“.

U pozorišnom segmentu manifestacije dominiraju programi za najmlađe: u subotu 4. juna, u 20 časova i 30 minuta, na Ljetnjoj sceni u Staroj Varoši, biće izvedena lutkarska predstava Gradskog pozorišta „Maca papučarica“, dan kasnije, u 20 časova i 30 minuta, na istoj lokaciji, predstava „Ah, šta sve mora jadno dijete“. U srijedu, 15. juna, u 20 časova, na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta, biće izvedena koreobajka „Pipi duga čarapa“, a u utorak, 21. juna u 20 časova i 30 minuta, u Ulici II crnogorskog bataljona u Zagoriču predstava „Crvenkapa i vuk“. Biće izvedena i dva performansa – 9. juna u 21 čas, na terasi KIC-a „Budo Tomović“, „Noć multimedijalne biti“ Teodore Kipe, a 16. juna u 20 časova, u Sali DODEST, premijera poetsko-muzičkog performansa „Džentlmen“.

Filmski program započinje Međunarodnim festivalom dugometražnog dokumentarnog filma „Underhill“ koji će biti održan od 7. do 15. juna u Njegoševom parku. Biće priređeno  veče studentskih filmova Fakulteta dramskih umjetnosti na Cetinju u klasi prof. Nikole Vukčevića, kao i projekcije  filmskih klasika na otvorenom - „Casablanca“ i „Singin’ in the rain“. Književni program obilježiće sadržaji koje tradicionalno realizuje Narodna biblioteka “Radosav Ljumović” i međunarodni književni festival „Odakle zovem“ koji je na programu od 30. juna do 3. jula.

Zbog obilja sadržaja program će biti objavljivan mjesečno, a sve informacije i detalje zainteresovana javnost moći će da pronađe na stranicama Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada na Fejsbuku i Instagramu.

Manifestacija Podgoričko kulturno ljeto organizuje se svake godine pod pokroviteljstvom Glavnog grada Podgorica u organizaciji opštinskog Sekretarijata za kulturu i sport.

Izvor: Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog grada Podgorica

 

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}