Loading...

Izložbe Milije Pavićevića – Acqua alta i Tokio 2018 u Modernoj galeriji

Moderna galerija

U petak, 03. juna u 20:30 h u prostorima Moderne galerije biće otvorene dvije izložbe istaknutog crnogorskog likovnog umjetnika Milije Pavićevića. Izložbe nose nazive: Acqua alta i Tokio 2018.

Na otvaranju će govoriti Ana Medigović, sekretarka Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada i Petrica Duletić, istoričarka umjetnosti.

U galerijskom prostoru u prizemlju predstavljena je izložbaTokio 2018 čiju postavku čini 47 fotografija nastalih prilikom tamnošnjeg umjetnikovog boravka. Tom prilikom Pavićević je imao neposredan susret sa japanskom kulturom i tradicijom.

U prostoru na spratu postavljena je izložba Acqua Alta koju čine tri segmenta: Autoportreti, Cetinje i Ljubo. Čine je djela nastala u posljednjih šest godina.

Petrica Duletić je u uvodnom tekstu kataloga izložbe “Acqua alta” zapisala:

“Pavićević pripada uskom krugu umjetnika koji je dao bitan doprinos u razumijevanju pojma „prošireni mediji“ te stekao priznanja kritike i struke sa međunarodnim referencama. On je umjetnik snažne individualnosti, koji je već u početku pokazao svoja drugačija polazišta, karakter i vrline „istraživača” unutrašnjih pejzaža. Svojim nekonvencionalnim ponašanjem dokazao je da mu je od javnog važniji intimni prostor, a „unutarnje svjetlo” jače i podsticajnije od nekog drugog.

Na tom intimnom, unutarnjem tragu predmetnog iskustva koje je podrazumijevalo konceptualni pristup i konstruktivna pregnuća, prepoznavali su se već osamdesetih obrisi i znakovi jednog autonomnog, likovnog svijeta bitno određenog kategorijama vremena i prostora, ključnim temama njegove umjetnosti. Okrenut sebi i vlastitom izboru, usvojio je način koji je računao s prostorno – vremenskim odmakom od svega što je moglo ugroziti zaigranost tvorca u procesu prisvajanja i transformacije predmetnog i svakidašnjeg u likovno i transtemporalno.”

Milija Pavićević, rođen 1950. godine na Cetinju. Do sada je imao više od 20 samostalnih izložbi. Dobitnik je Trinaestojulske nagrade, najznačajnijeg državnog priznanja za stvaralaštvo i nosilac je najvećeg državnog statusa u okvirima struke – „istaknuti umjetnik“. Predstavljao je Crnu Goru na Bijenalu u Veneciji 2001. godine. Njegovi radovi su selektovani za brojne domaće i međunarodne relevantne izložbe, među kojima su: Jugoslovenska dokumenta (1989), Cetinjsko bijenale (1991, 1994, 2002, 2004), Bound/Less Borders (2002/2003), Susjedstva na daljinu - Nova približavanja (2004), Montenegrin Beauty (2005), i Bijenale u Konjicu - No Network (2011), Kolekcija Podgorica za muzej Ars Aevi, Fluidentiteti (2012).

Izložbe su dio likovnog programa manifestacije “Podgoričko kulturno ljeto”. Otvaranjem ovih izložbi započinje manifestacije “Podgoričko kulturno ljeto”, koju realizuje Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog grada.

Izložba će trajati do 31.08.2022. godine.

Foto: Duško Miljanić (Copyrights JU Muzeji i galerije Podgorice)

Izvor: JU Muzeji i galerije Podgorice

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}