Loading...

Prof. dr Sonja Tomović Šundić gošća tribine “Podgoričke priče”

Kulturno-informativni centar "Budo Tomović"

U utorak, 25. januara u 20 h, u sali Dodest KIC-a “Budo Tomović”, gošća tribine “Podgoričke priče” biće prof. dr Sonja Tomović Šundić.

Nije novo da je Podgorica bila i ostala rasadnik izuzetnih ljudi od znanja, među kojima su mnogi stekli ugled u zemlji i inostranstvu. Posljednjih decenija, na sreću savremenog Glavnog grada, sve je više žena koje ne samo stiču, već donose ugled Crnoj Gori. Među njima posebno mjesto zauzima prof. dr Sonja Tomović Šundić, koja pored pedagoškog uživa i naučni i stvaralački ugled domaće i šire javnosti. Upravo zbog toga je Sonja Tomović Šundić gost “Podgoričkih priča”, kao neko koje rastao, razvijao se i sazrijevao sa savremenom Podgoricom. Koliko je to bilo teško, zahtjevno, ili, pak, jednostavno, ispričaće nam gošća. Moderator će biti poznati novinar Vanja Kovačević.

Sonja Tomović Šundić je 1982/83. godine upisala Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu, smjer za filozofiju. Postdiplomske studije na Filozofskom fakultetu u Beogradu završila je 1990. godine, braneći rad pod nazivom „Aristotelovo učenje o tragediji i njegov kasniji uticaj“. Doktorsku disertaciju pod nazivom „Produktivna moć recepcije u savremenim teorijama“ odbranila je u januaru 1999. na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Iz oblasti antropologije, filozofije, estetike objavila je jedanaest stručnih knjiga kao i brojne tekstove u različitim naučnim publikacijama. Objavila je veliki broj članaka i priloga, učestvovala na brojnim domaćim i međunarodnim kongresima, simpozijumima i seminarima.

Stalni radni odnos zasnovala je na Filozofskom fakultetu u Nikšiću 1989. godine. Za asistenta na Odsjeku za filozofiju i sociologiju Univerziteta Crne Gore izabrana je 1996.godine.

U akademsko zvanje redovni profesor Univerziteta Crne Gore, za predmete: Politička antropologija, Estetika, Filozofija i Studije roda, izabrana je 2010, dok je od 2006. godine angažovana na Fakultetu političkih nauka, gdje izvodi nastavu na više predmeta.

Bila je dekan Fakulteta političkih nauka u Podgorici od 2010. do 2013. godine.

Članica je autorskog tima i rukovoditeljka projekta „Problem vrijednosti“ u okviru naučno-istraživačkog projekta „Crna Gora u XX stoljeću - u eri kompetetivnosti“, CANU, 2009.

Između ostalog, članica je odbora za pozorište i film, kao i odbora za filozofiju i sociologiju, CANU. Bila je članica Senata Univerziteta Crne Gore (2010-2013), kao i komisije za dodjelu Trinaestojulske nagrade Republike Crne Gore (2008/09). Takođe, bila je predsjednik komisije za dodjelu Devetnaestodecembarske nagrade Opštine Podgorica, (2008/09), ali i član Upravnog odbora Nansen dijalog centra i organizator škole dijalog-tolerancija (2008/09)…

Pored velikog broja naučnih radova objavljenih u respektabilnim časopisima i publikacijama u zemlji i inostranstvu, objavila je i sljedeće knjige, studije i monografije: Problem recepcije u savremenim estetičkim teorijama, KPZ, Podgorica, 1998; Njegoševo poetsko bogoslovljenje, Stupovi, 1996; Od književnog djela ka čitaocu, Stupovi, 1997; Ogledi i studije iz antropologije, Zmaj, Novi Sad, 2004; Danilo Kiš, između Lovćena i Zida plača, Zmaj, Novi Sad, 2004; Njegoš pjesnik i mislilac, Zmaj, Novi Sad, 2006; Književno-antropološki portreti, CID, Podgorica; Petar I vladar crnogorski, CID, Podgorica; Borhesov lavirint, CDNK, 2009; Etika ljudskih prava, CDNK, 2010; Identitet i vrijednosti, CDNK 2011…

Shodno odluci IJZCG posjete kulturnim događajima moguće su samo uz posjedovanje COVID potvrde.

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}