Loading...

Film "Antigona 2.0 Mediteran" na festivalu SocialMed u Španiji

Razne lokacije

Dokumentarni film “Antigona 2.0 Mediteran” u režiji Esme Kučukalić biće prikazan na festivalu “SocialMed València” koji će biti održan od 19. do 27. novembra 2021. u Valensiji (Španija). Specijalni gost Festivala mediteranskog filma, umjetnosti i ljudskih prava biće dobitnik Nobelove nagrade za književnost Orhan Pamuk, a prvo izdanje festivala posvećeno je desetogodišnjici Arapskog proljeća.

Film “Antigona 2.0 Mediteran”je priča o pedagoškoj i teatarskoj praksi, o ideji profesora Miroslava Minića, člana FACM Montenegro circle, nastaloj na časovima književnosti u danilovgradskoj Gimnaziji, o jednom razgovoru u Sarajevu i projektu koji je povezao dva kontinenta, pet zemalja, škole, nastavnike i učenike sa prostora Mediterana. Više od sedamdeset učenika je zajedno sa svojim profesorima pisalo tekstove inspirisane Sofoklovom Antigonom i stvaralo predstave u Podgorici, Valensiji, Oranu, Rabatu, Asilahu, Nadoru i Bejrutu. Uprkos pandemiji i izolaciji, kroz Mediteran se čuo važan glas mladih na teme koje ih jednako opterećuju bez obzira na njihove različitosti. Tokom devet mjeseci snimljene su probe, radili su se intervjui sa svim učesnicima, a rezultat je dokumentarni film „Antigona 2.0 Mediteran“.

Film je svjetsku premijeru imao 12. avgusta u knjižari Karver u Podgorici. Prikazan je u gradovima Mediterana koji su učestvovali u projektu, a festivalski život započeo je na 12. UnderhillFestu u Podgorici.     

Na konferenciji za novinare, koja je održana u srijedu u Valensiji povodom predstojećeg festivala,  predstavljen je program i poster za prvo izdanje SocialMed-a, festivala koji se fokusira na kinematografiju i umjetničko stvaralaštvo vezano za društvena pitanja geografski i kulturno povezana sa Sredozemnim morem. Istaknuto je da Socialmed nastaje sa željom da, osim filmskog takmičenja, bude i mjesto susreta mediteranskih zemalja, koje se bavi univerzalnim pitanjima - o različitosti, integracije i sa otvorenim pogledom na stvarnost. Direktor SocialMed-a Samuel Sebastián podsjetio je da "na Mediteranu imamo, u malom obimu, sva kršenja prava koja postoje u svijetu: klimatske promjene su jedan od najvažnijih, ali i politički sukobi, ratovi… Takođe smatra da je od suštinskog značaja da postoji festival u kojem se kroz osvještavanje, promišljanje i poznavanje drugih realnosti bavi ovim problemima u zemljama oko nas.

Festival se odvija pod porkoviteljstvom Gradskog vijeća zajedno sa ACM fondacijom (Mediterranean Citizens’ Assembly Foundation), institutom za ljudska prava Univerziteta Valencije i Medcities , mrežom koja koordinira više od 60 gradova Mediterana, među kojima je i Valensija.

Trejler filma:

https://www.youtube.com/watch?v=5iokKOuTUl0

A o festivalu možete pogledati na linku:

http://festivalsocialmed.org/

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}